JEAN PAUL GAULTIER // zločesti dečko zatvara poglavlje i otvara novo

  Jean Paul Gaultier održao je svoju posljednju modnu reviju, na tjednu Visoke mode u Parizu, no pritom je najavio da će se zasigurno vratiti s novim projektima. Ipak, ovo je kraj jednog modnog poglavlja jer to je autor koji je davno prije svih, već 1976. godine, na scenu uveo gender fludity, raznolikost, uličnu modu… i očito uvijek bio ispred vremena.

  046 jean paul gaultier theredlist 986x869

  Baš zbog toga prozvan je zločestim dečkom mode, ali istina da je bio i ostao vizionar. Bit će zanimljivo promatrati kakve će projekte imati dalje, najavio je nove Haute couture avanture i bavljenjem uređenjem interijerima, no lako je moguće da će se bazirati na – recikliranju i imati ekološki karakter. Naime, na reviji je istaknuo kako smatra da je na svijetu previše odjeće i dobar dio toga je besmislen te da bismo svi skupa morali više reciklirati.

  Taj ekološki aspekt logičan je za autora koji je uvijek bio korak ispred svih. A kad si korak ispred, onda ziher šokiraš – kao kad je napravio muške suknje 1984. godine, na pistu poslao modele raznih tjelesnih građa i estetskih profila, pomiješao muške i ženske modele, kad je "stetovirao" odjeću ili Madonni napravio špičasti grudnjak za njezinu turneju 1990. Ili kad je napravio genijalne kostime za Peti Element i Millu Jovovich umotao u trake. Pa okrunio svoje manekenke aureolama...

  046 jean paul gaultier theredlist 986x869

  Prije pet godina zatvorio je pret-a-porter liniju te nastavio prikazivati dvije kolekcije Visoke mode godišnje.

  Njegova je posljednja revija izgledala kao bordel, kako je sam istaknuo te dodao da je u početku mislio pročistiti sav taj kič, ali ne, s vremenom ga je samo naglasio. To je Gaultier, istinski kreativac koji ne brine što drugi misle o njemu, već je taj inovativan pristup oduvijek bio na prvom mjestu.