KATARINA MATULIN // 'Texture of Identity' kolekcija je temeljna na istraživanju procesa skarifikacije

  - Kolekcija „Texture of Identity" temelji se na istraživanju procesa skarifikacije, odnosno namjernog stvaranja ožiljaka na koži koji se obično izvodi kao oblik kulturne ili društvene identifikacije unutar određenih afričkih plemena. Proces uključuje rezanje ili spaljivanje kože vrućim predmetima ili oštrim instrumentima. To je na kolekciju preneseno pomoću laserskog perforiranja materijala, punjenja i ručnog paranja (destrukcijom tekstilnog materijala) - veli Katarina Matulin, studentica prve godine diplomskog studija, smjer Modni dizajn na TTF-u.

  KatarinaMatulin 4

  Ovime nastaje vizualno atraktivna, složena, slojevita i vrlo lijepa kolekcija - slaganjem kreacija Katarina se igra i kroz styling. Svaki komad ima neku zanimljivu teksturu, čime se dešavaju razne interakcije i drama: perforacije, trake, resice, nijanse, metalik efekti. Sve je to dio njezine igre koja se temelji na premisama originalnosti.

  KatarinaMatulin 5

  - Ono što bih još naglasila je ručni rad koji pokušavam integrirati u što više svojih kreacija. Jako me privlači ideja da je svaki odjevni predmet unikatan i da ne spada u estetiku masovne proizvodnje. Osim tradicionalnih tehnika, također mi je zanimljivo uključivanje modernih tehnika u svoj rad. Među njima je lasersko rezanje materijala s kojim sam se nedavno upoznala i smatram da je izvanredno rješenje za brzo i precizno izrezivanje - .

  KatarinaMatulin 2

  Razne tehnike koje koristi daju projektu umjetničku notu, kao i načini na koje spaja i kombinira ukrasne elemente. Kad podloga ima otvore, slojevite su trakice svaki put drugačije raspoređene, to je zabavan način kako outfitu dati osobni pečat. Dojam je futuristički, iako je skarifikacija tradicionalan proces.

  KatarinaMatulin 6

  No, ovime još jednom modni autori pokazuju kako je inspiracija jedno, a izvedba sasvim drugo, svatko je vidi na vlastiti način. Što, naravno, ovisi i o stilskim preferencijama, interesima i vještinama - ovdje je osim složene i inovativne likovnosti očita i sklonost oblikovanju i manipulaciji samim materijalima.

  KatarinaMatulin 12

  - Moj primarni fokus je na dizajniranju odjeće koja privlači pažnju, inovativna je i nadilazi uobičajeno i svakodnevno. Volim koristiti materijale jarkih boja koji često imaju zanimljiva svojstva poput sjaja ili teksture. Isto tako volim koristiti i nekonvencionalne materijale s kojima mogu biti jako kreativna i upotrebljavati ih na potpuno nove načine - ističe autorica.

  KatarinaMatulin 1

  Kolekcija je nastala u okviru kolegija Modni dizajn III , pod mentorstvom prof. art. dr. sc. Jasminke Končić i mag. ing. des. text. Duje Kodžomana, asistenta, vanjskog suradnika.

  KatarinaMatulin 9

  Evo što kaže o sebi:
  Katarina Matulin, imam 22 godine i studentica sam prve godine diplomskog studija, smjer Modni dizajn na TTF-u. Moje modno obrazovanje započelo je u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu gdje sam završila Tekstilni odjel, a zatim upisala Tekstilno-tehnološki fakultet. Što se tiče planova za budućnost, trenutno radim na svojoj drugoj „mini kolekciji". Uskoro kreće i zadnja godina diplomskog kojoj se jako veselim, a nakon toga voljela bih pokrenuti vlastiti modni brend.

  KatarinaMatulin 13

  Fotografije: Šimun Bućan
  Model: Lara Lenartić
  Frizura i šminka: Rea Peternel

  KatarinaMatulin 3

  KatarinaMatulin 7

  KatarinaMatulin 16

  KatarinaMatulin 10