Kostimografkinja DŽENISA PECOTIĆ @ Galerija Kranjčar // ovo je umjetnički presjek svega što volim!

  Izložba Flirt, kostimografkinje i umjetnice Dženise Pecotić te fotografa Deyana Barića, otvorena je sinoć u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

  - Nježnost Dženinih umjetničkih kreacija dobrodošlim je gostom u našim vremenima bahatosti i ignorancije, u kojima vjerojatno i divne florealne kompozicije, poput njezinih haljina-cvjetova, govore više no ikad. Svjedočeći o vremenima nježnosti i čistoće, koje smo udaljavanjem od prirode i čistog u nama nepovratno izgubili, zapravo nas dovode pred zid pitanja. A to je više no dobro – iz predgovora, Zrinka Paladino.

   

  dzenisakranjcar21

   

  - Što sam iskusnija, sve više vidim da je puno važnije kako nešto jeste, nego što je to - priča Dženisa. - Sve ove radove sam imala već na izložbi u MUO, gdje mi je predgovora pisala naša divna Ana Lendvaj. Pitala sam je, čuj kako da nazovem ovu izložbu? Onda me pitala, pa kak si ti to napravila? A ja sam joj rekla – apsolutno svi komadi su napravljeni od pravokutnika! Na to je ona rekla – pa zvat će ti se Pod pravim kutem!  - .

  dzenisakranjcar21

  - Nekako mi se čini da povremeno ipak treba izvaditi te neke stare, pa možda uspješne radove, treba ih osvježiti. To mi se sada činilo odličnim – na naša tri prekrasna bića, a to su Edina Pličanić, Dubravka Šeparović Mušović i Josip Joško Tešija, oni su mi bili idealni manekeni. Jer oni su pravi, rasni umjetnici, svaki na svom području, a to je ono što me inspirira! Edina mi je u međuvremenu predložila rad s njezinim prijateljem iz djetinjstva, Deyanom Barićem i rekla da je on divan fotograf. Ja sam, naravno, uvijek veliki pristalica rada s mladim ljudima, uvijek učiš i ti od mladih ljudi, i mladi uče od tebe. To je nešto najljepše što može postojati! I onda sam se nekako našla s Deyanom, on odlazi živjeti u SAD, pa je ovo i njegova oproštaljka, dizajnirao mi je katalog i napravio fotografije - . 

  dzenisakranjcar21


  - Arhitekturi posvećen dio studijskih godina jasno se iščitava i u sjajnim odjevnim kompozicijama, antikompozicijama, ali i u Dženinoj suradnji s arhitektima sukladnih senzibiliteta i naklonosti. Uz najraznolikije odjevne kreacije kojima se revno posvećuje, vjerojatno baš kruto definirani zadatak izrade uniformi, koje zahvaljujući Dženinom senzibilitetu, očima i rukama postaju više od toga, ukazuje na neiscrpnost njezine mašte i moć velikog znanja – Zrinka Paladino, iz pregovora.

   dzenisakranjcar21
  Kreativna ekipa: Nenad Fabijanić, Dženisa Pecotić, Elvira Kranjčar, Deyan Barić, Josip Joško Tešija

   

  - Ovdje je za mene presudan i Nenad Fabijanić, čije su ovo arhitektonske skice, na mojim haljinama. On mi ih je poklonio, a onda sam ja od njih napravila velike raporte i digitalno printala na tekstil. Sa mnom Nenad postavlja izložbe, često surađujemo. Čak smo zajedno postavili desetak predstava, gdje smo surađivali kao kostimografkinja i scenograf, s našim fantastičnim, legendarnim koreografom Milkom Šparemblekom - ističe Dženisa.

  dzenisakranjcar21


  Ovdje imamo još dvije stvari koje nisu direktno vezane za ostatak izložbe – jedna stvar jako draga mom srcu je rad s Milkom Šparemblekom. A kako on 1.12. slavi 90. rođendan, mi smo mu napravili jedan mali hommage. Tamo vise dvije fotografije predstave Johannes Faust: Passion, koje smo radili Nenad i ja sa Šparemblekom.

   

  dzenisakranjcar21


  S Nenadom sam dva puta surađivala na način da sam sudjelovala u postavama izložbi Josipa Vanište. I kad je Vaništa imao izložbu u HAZU, onda je na jednoj njegovoj slici, a uvijek mu postav radi Fabijanić, htio je da se intervenira s draperijom. Ja sam našla tu draperiju, obojala je i to je hommage Vaništi. Imamo presjek svega onoga što radim i što me veseli.

  dzenisakranjcar21

  - Veseli me još jedan projekt: uskoro će se obnoviti Kazališna Kavana Kavkaz i u sklopu nje će biti jedan interaktivni dio u kojemu ćemo izlagati kostime, razne kazališne rekvizite, održavat ćemo predavanja, imati tematske večeri, bit će to izvrsna edukativno-društvena platforma. Na taj način ta divna kazališna kavana vraća se korijenima, postat će praktički dio naše scene - izjavila je umjetnica.

  dzenisakranjcar21dzenisa kranjcardzenisakranjcar21dzenisakranjcar21dzenisakranjcar21