KRISTINA BURJA predstavila novu kolekciju @ Puglia // reciklaža vlakna u fokusu

  12. izdanje internacionalnog Green Fashion Weeka, nedavno je održano u Pugliji, a domaći brend Krie Design predstavio je novu kolekciju. Green potpis ima radi tkanine od vlakna Econyl, napravljenog recikliranjem ribarskih mreža i drugog odbačenog najlona, a koji ujedno ima mogućnost beskonačnog ponovnog recikliranja.

  10a

  - Atraktivna modna kulisa ovoga je puta bila talijanska regija Puglia, poznata po bogatoj kulturnoj baštini i stoljetnom zanatstvu, ujedno i središtu održive poljoprivrede koja je odličan primjer odgovornog korištenja zemljišta i proizvodnje hrane - javlja brend.

  Ono što je ovogodišnji Green Fashion Week učinilo još značajnijim jest njegovo povezivanje s Human Security For All (HS4A) - projektom koji su pokrenuli Zaklada Ujedinjenih Naroda za ljudsku sigurnost (UNTFHS) i Svjetska Akademija Znanosti i Umjetnosti (WAAS).

  Kristina Burja i Dina Dragija

  Ovo povezivanje svjetskih projekata i neprofitnih organizacija rezultat je uspješne suradnje započete prošle godine između Krie Designa i Dine Dragije, menadžerice partnerstva HS4A-a, javlja Krie Design.

  13

  - Moda je oduvijek bila odličan kanal za slanje važnih poruka u svijet, zato mi je drago da se dogodio ovaj izuzetan spoj s višim ciljem. Prepoznala sam slične strasti i ciljeve koje dijelim s Dinom još prošle godine, kada smo napravile prvu zajedničku kolekciju Krie X DD, a korak dalje predstavlja povezivanje partnera i projekata na kojima radimo. Naime, Dina je članica u Nevladinoj Organizaciji Svjetske Akademije Znanosti i Umjetnosti utemeljene 1960. godine od strane velikih znanstvenika poput Roberta Oppenheimera i Alberta Einsteina, sa svrhom promicanja moralne odgovornosti u korištenju znanosti za dobrobit čovječanstva. S druge strane sama sudjelujem u projektu Green Fashion Week , koji je osmišljen od strane GD Major Entertainment iz Milana i FSA (Fashion Service Association) u suradnji s Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime. Riječ je o projektu koji podupire održivi razvoj u modnoj industriji, a pod pokroviteljstvom je UN-a. Povezivanje ovih organizacija i partnerstva vidimo kao pilot projekt za promociju održive mode kao bitnog aspekta za ljudsku sigurnost i sigurnost našeg planeta - poručuje Kristina.

  12

  Danas kada je modna održivost trend i kada imamo na svakom koraku green washing, pionirka poput Kristine, koja već desetljeće propagira ovu tematiku, komentirala je današnju situaciju: 'Brine me što mnogi danas, u modnoj industriji, održivost komuniciraju kao odliku svog poslovanja dok istovremeno u tematiku ulaze vrlo površno. Govoriti da je brend održiv samo jer koristi organski pamuk je jako pogrešno. Naime, koliko god je pamuk odličan, njegov uzgoj je za okoliš vrlo štetan. Ima niz takvih grešaka iz kojih se vidi koliko se tu zapravo i ne radi o održivosti - zaključuje Burja.

  7a

  810

  FOTO Riccardo Plozzer

  14