LANKA DIZAJN – RECIKLIRANJE // plastika iz prirode postala je jakna od najlon vrećica

  Brend Lanka design osnovala je Karla Krpan. Predstavila se na nedavno održanom Zagreb design weeku, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Ovo je dio specijala na itgirl.hr, o modnim autorima koji su se predstavili na ZGDW 2021.

  ZF 7413

  Ekologija je jedna od vrućih modnih tema, često se pojavljuju na sceni projekti čija je osnovna uloga iz otpada napraviti nešto nosivo.

  No, time se ne bave samo mali brendovi, već i kompanije poput Adidasa koji već neko vrijeme prodaju tenisice s materijalom napravljenim od plastičnih boca iz oceana.

  ZF 7252

  Time projekt Karle Krpan (gore desno) ulazi u ključno područje koje se bavi idejom kako sutrašnjicu učiniti čišćom i zelenijom.

  ZF 6879

  - Iako danas postoje mnogi načini smanjivanja zagađivanja plastikom, opet se često mogu vidjeti velike količine plastike u prirodi. Zbog velike želje da nešto učinim povodom zagađivanja okoliša, nastala je LANKA. LANKA jakne načinjene od najlon vrećica, služe kao sugestija umjesto da se vrećice bacaju u prirodu, ipak mogu reciklirati i kao takve biti korisne u ovom slučaju nosive – veli Karla.

  ZF 7259

  Za kolekciju je koristila više od 80 velikih vrećica za kolekciju. Osnovna vizualna ideja su osamdesete i devedesete, vidi se očita sklonost bojama i slaganje raznih kolorističkih igara. Pošto su vrećice prozirne, autorica je iskoristila zabavnu igru slojevima, optički trikovi naglašavaju kreativnost.

  ZF 7344

  - Sami dizajn temelji se na slobodnoj interpretaciji kroz kreativno umjetničko istraživanje, gdje se povezuje futurizam sa modom 80-ih i 90-ih godina. Tehnikom peglanja više slojeva najlona nastaju glavni krojevi. S obzirom da su jakne jednobojne, dodatno su upotpunjene zanimljivim dezenom i uzorcima koji su također načinjeni od sitnih komadića vrećica zapeglanih na glavni kroj. Cilj je prikazati da se od obične vrećice može izraditi nešto zanimljivo i potaknuti druge na nove ideje - .

  ZF 7361

  Detalji i sitni elementi likovno su razigrali dizajn, donoseći inovativnu kolekciju nastalu po pravilima održivosti i eko protokola. Ručno rađeni detalji pojačali su vizualnu atraktivnost ovih 'green' kreacija. Razultat je ujedno super party kolekcija - uočljiva i teatralna.

  ZF 7340

  Super fotke iz backstagea ustupio mi je Zvonimir Ferina – veliko ti hvala! Pravi si majstor.

  ZF 6749

  Make-up je radila super kreativka Ivana Bilandžija-Billy.

  ZF 7352

  Ovu i teme o dizajnerima na ZGDW posvećujem Ani Lendvaj, dragoj prijateljici i kolegici koja bi znala cijeniti ove kolekcije, kreacije i općenito tu vibru. I išle bismo po backstageu i lovile kreativce usred njihovog finiširanja modela pred sam izlaz. I prepoznala bi draga Ana svu tu silnu dobru energiju koja se desila ovoj novoj generaciji – u vrijeme ludila, svjetske drame, promjena i tog nekog osjećaja da se stvari kreću ma koliko god svijet bio u banani. Da ipak, kreativnost će pobijediti sve, ona uvijek postoji, ona ima svoj život, pozitiva je uvijek s nama i u nama, samo ako je izaberemo.

  DSC02646

  Fotke s piste ustupila je PRiredba.

  DSC02654DSC02657

  DSC02650DSC02660