LJETOVANJE IZ SNOVA by NATAŠA MIHALJČIŠIN // utopijska vizija sretnog vremena

  Ove sezone pletivo ima posebno mjesto u svijetu stila, a kod nas ga na artistički i unikatan način radi umjetnica konca Nataša Mihaljčišin.

  3b

  - Mala kolekcija kukičanih i pletenih kupaćih kostima koja priziva arhetipske osjećaje i slike što su, u našim snovima i čežnji, pridružene ljetovanju. Ljetovanje iz snova je utopijska vizija sretnog vremena omeđenog privremenim trajanjem, a koje se zbog toga pomno planira, locira, njeguje i štuje. Metaforički gledano ljetovanje predstavlja duboki unutarnji poriv za radošću i bezbrižnošću najbliži romantiziranim uspomenama i vizijama sretnog djetinjstva – objavila je autorica.

  7b

  U njezinu radu kreacije uvijek imaju neku priču, inspiraciju i doživljaj koji vežemo uz nošenje određene odjeće. Ili su se u njezinu umu stvorile neke nevidljive spone koje spajaju robu i trenutak, koji je očito bio važan pa ga je zapamtila i - odjenula. Danas donosi posvetu tom divnom osjećaju lakoće koji ljetovanje u nama donosi.

  S time da pritom misli na ljetovanje iz djetinjstva, kad smo mladi, a osjećaj sreće je autentičan i svijet je naprosto lijep samo zato što je sunčan.

  8

  Za tu emotivnu priču Nataša predlaže da odjenemo nešto pleteno, kreativno, napravljeno rukom, nje i njezinih suradnica pletilja.

  14

  Nataša je pritom napisala pisamce:

  LJETOVANJE
  jednom ću reći:
  Te godine sam ljetovala u dnevnom boravku. ručnik za plažu s izbljedjelom slikom švedske nogometne reprezentacije iz 2004. (čini mi se kako je u pitanju bilo europsko prvenstvo), sam prostrla po parketu blizu raskriljenih balkonskih vrata. bilo je jako vruće: i danju, i noću! balkon je bio riva, a preko ograde more. kad bih otvorila ulazna vrata, puhao bi maestral od propuha. noge bih, katkad, digla na sofu, malo čitala, malo buljila u strop, najdulje poluzatvorenih očiju plivala kroz svjetlost koja se ljeskala po kristalima morskog znoja. blistale su lagune na mom tijelu. po njihovim su obalama ležale terase na kojima se slušala muzika s radija iznad moje glave. muziku su, u pravilnom ritmu, prekidale vijesti i reklame. navečer su slijetali komarci, pa bi se sve promijenilo i poprimilo drugačije zvukove, a terase bi se ispraznile. usprkos svemu, ubodi su se množili, koža svrbjela, iscrpljujuće se ratovalo po cijelu noć.
  ujutro bih poravnala ručnik: sunce žuto. nebo plavo. slika reprezentacije izblijedjela. lagune mirne.

  12c

  Fotografija: Sara B. Moritz
  Kosa: Milena Maršić, Salon Glamour
  Šminka: Saša Joković
  Stilistica: Ana Nikačević
  Asistentica stilistice: Nela Kliček
  Model: Eva Ljubić

  1c

  1

  1b

  1d

  2b

  2a

  3578b8d1010b111212b12d1313b14b