Maison Francis Kurkdjian L'eau À la rose // hommage elegantnom i luksznom karakteru RUŽE

  Glavni sastojak mirisa Maison Francis Kurkdjian L'eau À la rose eterično je ulje damašćanske ruže iz Bugarske te ruža Centifoliu. Eterično ulje ruže na ljude djeluje izvanredno: podiže energiju stanica, donosi balans psihičkog i fizičkog, stvara harmoniju u tijelu i energetski djeluje iznimno blagotvorno. - Otklanja negativni stres, napetost, tjeskobu i dovodi tijelo u zdravi balans – objavila je parfemska niche kuća Maison Francis Kurkdjian.

  maison rose2

  Te čarobne kapljice ruže danas se proizvode diljem svijeta, ali se među aromaterapeutima najviše cijeni ljekovitost bugarske ruže, koja raste u srcu Bugarske, podno Stare planine, u poznatoj Dolini ruža u blizini grada Kazanluka. Ovu rijetku vrstu uzgajaju samo u Bugarskoj, Turskoj i u malim količinama u Maroku s time da je bugarska ruža uljarica najbolja na svijetu.

  Berba ruža odvija se u svibnju svake godine i traje dvadesetak dana. Svako jutro, oko 5 sati, berači ruža kreću na polja, jer ružin cvijet treba ubirati prije nego što je isparila rosa. Tada se od njega dobivaju najveće količine i najkvalitetnije ružino ulje. Ruže se ubiru ručno i samo do otprilike 10 sati. Ubrani cvjetovi prerađuju se u neprestanom, danonoćnom procesu, kako se ne bi izgubili vrijedni sastojci alkemije ružina ulja i ružine vodice. 

  Da bi se dobio 1 kg ružina ulja, potrebno je 3000 do 3500 kg ružinih latica. Ružino ulje je tri puta skuplje od zlata, a esencija prpoizvedena u Bugarskoj tražena je u čitavom svijetu. Čuva se u posebnoj «banci», u trezoru, u središtu Sofije. Skupocjena tekućina transportira se u posebnim mjedenim sudovima, omotanima u platno. Otvor se zatvara pečatnim voskom, pečat datira iz 1934. g. i samo je jedan takav, a čuva se u posebnoj blagajni u trezoru. Ovakve drakonske mjere provode se da ne bi bilo falsificiranja proizvoda. 

  rose bulgarian absolute

  Bugarsko ružino ulje, koje je sastavni dio najpoznatijih svjetskih mirisa, nema konkurencije. Oko 60 – 70 posto godišnje proizvodnje ružina ulja odlazi u Francusku. Ono je sastojak najskupljih mirisa poznatih francuskih niche brandova, ali i selektivnih poput Givenchyja, Diora, Chanela. 

  Dovoljno je tek nekoliko kapi eteričnog ulja bugarske ruže da usavrši bilo koji kozmetički pripravak. Zbog velike količine svježe ručno ubranih latica ruže (oko 4 tone) koje su potrebne za dobivanje samo 1 kg dragocjenog eteričnog ulja, ovo je ulje jedno od najskupljih, na što utječe i velika tržišna glad za njim.

  centifolia

  Centifolia – stolisna ruža
  Originalna centifolia potječe s kraja 16. stoljeća. Cvjetovi su krupni s jako izraženim mirisom. Sve cvatu jednom godišnje u proljeće ili u rano ljeto. Neki stručnjaci vjeruju da su stvorene na kraju 16. stoljeća u Nizozemskoj, dok drugi smatraju da su nastale spontano u prirodi. Centifolia znači sto listova pa bi se zato mogle nazvati i stolisne ili ruže stoliske, iako se zapravo broj 100 odnosi na broj latica. Zovu ih još i kupusne ruže zbog krupnih cvjetova i velikog broja latica te cvijeta oblika glavice kupusa. U vremenu dok su bile na vrhuncu popularnosti postojalo je oko 200 sorti. Danas se može pronaći tek 20-ak.