Men's Week / materija, materijal…

  Ekscelentnost materije ime je izložbe koja je neki dan otvorena u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar – autor je svjetski poznati umjetnik Joško Eterović čiji rad karakteriziraju jednostavnost, perfektnost i uvjerljivost. Snažan statement izričaj Eterović kreira u platnu, drvu i pleksiglasu te nas poziva do ekstrema - tu su samo crna i bijela kao krajnosti proučavanja materije. Materijale istražuje Nike – mrežasta tekstura krasi novu kolekciju inovativnih i tehnološki naprednih Air Presto tenisica.

  eterovic kranjcar1

  Djela izložena u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar odaju umjetnikove najrecentnije preokupacije i namjere koje Eterović objašnjava ovako: „Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog“. Uz pomoć jednostavnih instrumenata – ravnala i šestara, Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. I uspio naglasiti i potaknuti na još jedan mogući pogled na materiju.

  Josko Eterovic i Dominique Narran
  Joško Eterović i Dominique Narran


  “Dvije su to krajnosti njegova umijeća u kojima se ogleda sva širina njegovih likovnih kvaliteta. Ono za čim Eterović u svojim eksperimentima traga jest prije svega modernitet,” ističe Dominique Narran, kustos izložbe i Eterovićev dugogodišnji prijatelj i pratitelj njegovog stvaranja još pariških dana, koji je u predgovoru kataloga napisao i ovo: „Dakako, većina ovih djela jest lijepa, ali riječ je o 'bizarnoj ljepoti',  da citiramo Baudelairea. Još i danas, kao što je u prošlosti bio slučaj s njegovim velikim ciklusom Kamenolom, možemo uživati u umjetnikovoj sposobnosti da nam pred oči iznese vizualno iznimno snažna platna, ali i da ostvari pročišćene, suptilne, pa čak i minimalističke slike i bareljefe.
  Joško Eterović živi na tri adrese - u Rijeci, Zagrebu i Parizu, i u sva tri atelijea stvara predano i plodno. I tako već više od četiri i pol desetljeća, od prve izložbe 1970. u pariškoj Galerie de Beaune, pa sve do ove koja krasi Galeriju Kranjčar.  

  eterovic kranjcar3

   

  Otkako su predstavljene 2000. godine, Nike Air Presto tenisice su postale slavne i to ponajviše zbog dizajna. Naime, u gornjem dijelu tenisice rub je izrađen tako da imitira čarapu, što je bio i ostao  tehnološki inovativan tekstil koji ih je istaknuo i izdvojio iz mase. Desetljeće i pol kasnije Nike Air Presto tenisice doživljavaju novu promjenu – Nike ih je upotpunio novim materijalima i tehnologijom i stvorio model Nike Air Presto Ultra Flyknit.  Flyknit tehnologija u ove će tenisice uvesti još više fleksibilnosti na gornjem obrubu tenisice, prozračnost na području prstiju i odgovarajuću potporu i stabilnost na području pete i iznad nožnih prstiju. Nike Air Presto Ultra Flyknit model dostupan je na Nike.com po cijeni od 1.199 kuna.

   

  Nike Air Presto Ultra Flyknit 3 original

   

  Nike Air Presto Ultra Flyknit 5 original cr