MuseUM / fotografije Srećka Budeka

  Već dvadeset godina, od 1996., Srećko Budek je službeni fotograf Muzeja za umjetnost i obrt – njegove radove možete vidjeti na izložbi koja se otvara u srijedu, 6. travnja 2016., u 19 sati. Snima za potrebe muzejske dokumentacije, izložbi i muzejskih publikacija, te projekata digitalizacije kulturne baštine. U proteklom vremenu Srećko je ostvario opus od više tisuća fotografija – crno-bijelih i u boji, analognih i digitalnih te iskazao autorsku osobnost u obradi zahtjevne teme fotografskog dokumentiranja umjetničke baštine.

  Srećko Budek foto 016

  Fotografije s prikazom drvenih svetačkih glava nastale su tijekom pripreme velebne izložbe Figura i ornament: Barok – Johannes Komersteiner i njegov krug, autorice dr. sc. Nele Tarbuk.

  Neizostavno, uvrstio se Srećko među vrsne fotografe koji su kroz povijest bilježili bogatstvo i brojnost predmeta iz muzejskih zbirki. - Kada sam prije desetak godina pisala predgovor za njegovu izložbu fotografija na temu interpretacije secesijskih predmeta, naslovila sam ga Otkrivanje potankosti – priča Dubravka Osrečki Jakelić, voditeljica Zbirke novije fotografije Muzeja za umjetnost i obrt. - I danas, na fotografijama svetačkih glava izdvojenih iz figura tijela, bez pripadajućih ikonografskih atributa, oltarnih okruženja i crkvenog prostora, Srećko ponovno otkriva potankosti. One su u funkciji autorske interpretacije muzejskih i umjetničkih predmeta. Poput glava s dekapiteliziranih antičkih spomenika, pomno čuvanih u brojnim svjetskim  muzejima, i svetačke glave na Srećkovim fotografijama započinju novi život, otvaraju nova pitanja, daju nove, drugačije odgovore. Utopljeni u crninama fotografskih pozadina, postaju izjednačeni u svojim posebnostima i postaju podloga za uspostavu novog dramaturškog zapleta, novog autorskog viđenja stvarnosti – one autorske stvarnosti koja je uvijek u koliziji s općim, a u suglasju s posebnim, novim, dodanim vrijednostima - .

  Srećko Budek foto 017

  Srećko Budek foto 002Srećko Budek foto 005Srećko Budek foto 006