MuseUM / Mentalni sklop Borisa & Borisa

  Izložba iz ciklusa Mentalni sklop 2 / sljedbenik i mentor Boris Sekulić i Boris Demur otvara se danas u 20 sati u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. Otvorenju izložbe prethodit će razgovor kustosa Mladena Lučića s umjetnikom Borisom Sekulićem. Izložbom Duje Jurić – Juraj Dobrović  održanom od 19. - 28. 05. ove godine započela  je druga serija od deset izložbi suvremenih hrvatskih umjetnika pod nazivom Mentalni sklop 2 (mentor – sljedbenik). Nakon završetka prvog ciklusa, u srpnju 2015. godine, a zbog brojnih zahtjeva posjetitelja i uspjeha koji je navedena serija izložbi polučila kod publike i kritike, odlučeno je da se on, po istim konepcijskim principima, nastavi od svibnja do srpnja, te od listopada do prosinca 2016. godine.

   zaplet 1 boris sekulic
  Zaplet Borisa Sekulića


  Ciklus, nastao po inicijalnoj ideji Elvire Kranjčar, voditeljice galerije, autorski je osmislio i realizirao Mladen Lučić, koji će pokušati ostvariti i njegov ovogodišnji nastavak koji će također po principu sličnosti u razmišljanju i provedbi, ne nužno likovnih ideja (mentalni sklop), sučeliti deset umjetničkih parova.

  Drugi po redu par ovog novog ciklusa čine mladi umjetnik Boris Sekulić, koji već vrlo uspješno kroči k vrhu suvremene hrvatske umjetničke produkcije i jedan od doajena naše novije avangardne misli, na žalost prerano preminuli umjetnik, Boris Demur. Poveznica ove dvojice umjetnika svakako je motiv spirale koji svaki od njih na različite načine koristi u svom umjetničkom izrazu. Spiralno slikarstvo, preciznije spiralnu umjetnost, Boris Demur u kontinuitetu stvara od 1983. godine te je ona postala sastavnim djelom njegova identiteta, premda je Demur u svijet umjetnosti ušao kao jedna od najintrigantnijih i najradikalnijih osoba nove umjetničke prakse 70-ih godina prošlog stoljeća. Boris Sekulić, za razliku od Demura, spiralu ne koristi kao motiv, ali ona je evidentno prisutna u kompozicionoj strukturi njegovih crteža velikog formata, odnosno spiralno povezuje motive karika, krugova ili trokuta koji čine elementarne gradbene djelove autorovih radova. Spirala u Sekulićevoj umjetnosti svojevrsna je podsvjesna autorova determiniranost, te ne teži svojoj figuralnoj projekciji već je prisutna kao bilješka neprekidnih  mijena i kretanja umjetnikova duha. Sekulić je 2014. godine diplomirao radom  Otisak jednoj mladosti učinjen od pramenova autorove kose, tzv. dreadlocksa, koje je u obliku otiska vlastitog kažiprsta pričvrstio unutar stranica pleksiglasa, te je na taj način realizirao prostorni crtež spiralnog kretanja. Taj rad, očito ne slučajno, bio je inicijacijom Sekulićevih daljnih likovnih istraživanja. Za razlikuod Sekulića, umjetničko stvaralaštvo Borisa Demura poistovjećuje se s motivom spirale koja za njega predstavlja duhovni i fizički univerzum, odnosno ishodište stvaralačke energije. Međutim možda je i kod Demura spirala začeta od njegova kažiprsta jer je jednom prigodom rekao:  “Moja spiralna umjetnost je istinita, kao što su istiniti spiralni otisci papilara na jagodicama mojih prstiju... analogni su. A moj je spiralni artcredo: Pravo svakoga je da bude što želi i misli što hoće...” – napisao je u uvodu izložbe Mladen Lučić.

  Izložba ostaje otvorenom do 11. lipnja 2016. godine.

   Boris Demur
  Boris Demur

  Boris Sekulic
  Boris Sekulić

  izvir 1 boris sekulic
  Izvor Borisa Sekulića