MuseUm / Pokrenuto Oko @ MUO

  Izložba Pokrenuto oko – talijanska kinetička umjetnost 1950-ih do 1970-ih otvara se preksutra (15. siječnja 2015.) u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt: - na izložbi ćemo predstaviti, istaknuo je ravnatelj Miroslav Gašparović, vrhunce talijanske kinetičke umjetnosti u razdoblju od 1950-ih do 1970-ih godina prošlog stoljeća te utjecaj kinetičke umjetnosti na visoku talijansku modu, konkretno na znamenitog napuljskog modnog dizajnera Fausta Sarlija. Izložba je iznimno važna za našu scenu jer su autori zastupljeni na njoj polovicom prošloga stoljeća blisko surađivali s našim velikanima kao što su Picelj, Srnec, Richter, Šutej… - .

  POKRENUTO OKO MUO 55

  Bilo da se radi o optičkoj varci ili pokretanju samog umjetničkog djela koje kao da poprima svoj vlastiti život i kreira jedinstvene op-art kretnje, eksponati su vizualno snažni i izazovni. Potiču vas da se krećete oko njih, kako biste upoznali karakter djela u punom sjaju. Moda se u ovom području predstavlja kroz rad dizajnera Fausta Sarlija čija je roba definirala linijsku realnost koja koketira s optičkom varkom. U ono vrijeme njegove su velebne haljine nosile dive poput Elizabeth Taylor.   Osim njega, publika ima priliku vidjeti autore i velikane kinetičke umjetnosti Giovanni Anceschija, Enzo Marija, Getulio Alvianija, Alberto Biasija, Marcello Morandinija, Antonio Baressa…
  Izložbu su danas najavili ravnatelj Miroslav Gašparović, Maria Sica, direktorica Talijanskog instituta za kulturu, Micol Di Veroli, kustosica izložbe i Alessia Autori iz produkcijske kuće Glocal Projekt Cosulting.

  POKRENUTO OKO MUO 12

  Znakovita je podudarnost da se izložba Pokrenuto Oko održava upravo u Muzeju za umjetnost i obrt u kojem je bila održana i posljednja izložba Novih tendencija tako da brojnim talijanskim autorima koje ćemo sresti na ovoj izložbi ovo nije prvi puta da izlažu u ovim prostorima. Prilikom prihvata eksponata Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO naglasio je da je ova izložba - izuzetan povod za ponovan susret s radovima nekih od najznačajnijih talijanskih i europskih umjetnika druge polovine dvadesetog stoljeća, od kojih su mnogi još i danas vrlo aktivni na svjetskoj umjetničkoj sceni - . Nakon Hrvatske, izložba putuje u Južnu Ameriku, te je u Evropi predstavljena samo kod nas. Otvorena je od 15.1. do 14.2.2016.

  POKRENUTO OKO MUO 6

  POKRENUTO OKO MUO 1

  POKRENUTO OKO MUO 13

  POKRENUTO OKO MUO 2POKRENUTO OKO MUO 4POKRENUTO OKO MUO 7

  POKRENUTO OKO MUO 22

  POKRENUTO OKO MUO 25POKRENUTO OKO MUO 27POKRENUTO OKO MUO 30POKRENUTO OKO MUO 54