NARODNI GRAFITI – DAMIR BEGOVIĆ @ PUČKO OTVORENO UČILIŠTE // etno istraživanje svijeta tekstila i predimenzioniranih elemenata ima nastavak

  Prvo je prošle godine Damir Begović, naš dizajner i autor kreativnih etno tekstila, predstavio svoju ogromnu ponjavu ispred placa Dolac. Veliki projekt inspiriran je njegovim odrastanjem okruženim tradicionalnim motivima i elementima u Slavoniji. Prekrivač je visio pored stepenica, 'veći od života', predimenzioniran i ekstremno lijep. Nakon toga Begović je, u maniri ponjave, ručnim radom oblikovao još nekoliko odjevnih elemenata koji su sada postali nova etapa. Otvorio je neki dan izložbu u galeriji Bernardo Bernardi u Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu, kako bi publiku uveo u još jedno poglavlje projekta Narodni grafiti. Snažan vizualni izričaj i moćne boje pozivaju gledatelja u čaroban svijet etno motiva koji postaju moderni.

  b3

  - Projekt Narodni grafiti započeo je velikom ponjavom prošle godine. Otvorenog je tipa, što znači da se svake godine ili svako malo može nadograđivati novim elementima, komadima i inspiracijama. Jer je to inspirirano etnom, našom kulturom, naša je etnografija izuzetno bogata pa se uvijek može nešto dodavati. Za ovu sam izložbu ponjavi dodao neke komade koji su nastali iz samog tekstila. Radio sam svoj tekstil, inspiriran ponjavom, prenesen u tkanine i od toga sam stvarao odjevne komade. Oni su geometrijski spajani s minimalnim konstrukcijskim zahvatima – izjavio je Damir.

  b1

  Ovaj projekt donosi dizajn tekstila u prvi plan, a Begović se ovime dokazuje kao izuzetan dizajner i kreativac, primjenjuje brojne tehnike i načine izrade. Osim toga, uspješno i lijepo prenosi tradicionalne motive u suvremeni izričaj. Rombovi i sitne loptice od tekstila nižu se na tekstilnoj plohi i, nanesene ručnim radom, opisuju romboidni 3D motiv.

  b332

  Na rad su ponosne i voditeljica galerije Bernardo Bernardi Ksenija Foretić te izv. prof. art. Koraljka Kovač Dugandžić s TTF-a, koja je ujedno savjetnica galerije. Konačno je sve više tekstil prisutan u na sceni, ovo je odličan primjer kako se tradicija uvodi u novo doba, naglasile su.

  b76

  Dakle, ovo je još jedna etapa jer će Begović napraviti još neka nova poglavlja, u tom stilu, priča ide dalje. Volio bi, veli, napraviti na koncu i čitavu kolekciju, divne bi to bile stvari. Inače, on kad radi neki odjevni predmet uvijek ga u potpunosti dovrši, kao da se uistinu nosi. Ništa to nije kulisa, već je kod Begovića svaka stvar u potpunosti finiširana, šavovi su dotjerani. Vidi se posvećenost sitnom radu, u detaljima je njegova strast. Smatra da se sve to može nositi, no ovisi o osobi, stilu kako će to isfurati.

  b66