Ako ne stignemo tijekom tjedna, onda je vikend, naročito tijekom hladnih mjeseci rezerviran za kolače... Donosimo tri prefina recepta za slastice koje će nestati već do ponedjeljka! Isprobani su i dokazano delikatesni na nedavno održanoj Miele radionici.
Zvjezdice sa cimetom i lješnjakom
Tijesto (za oko 80 kom):
250 g brašna
100 g mljevenih lješnjaka
naribana korica limuna
½ čajna žlica cimeta
1 prstohvat kardamom
1 jaje
100 g šećera
150 g maslaca, mekog
Sastojci za valjanje:
4 jušne žlice šećera
½ čajne žlice cimeta.
Brašno, lješnjak, naribanu koricu limuna, cimet, kardamom, jaje, šećer i maslac pomiješajte zajedno u glatko tijesto. Tijesto ostavite hladiti 60 minuta.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, na debljinu ½ cm. Kalupom za zvjezdice napravite zvjezdice te položite na lim.
Stavite peći na oko 160 stupnjeva dok zvjezdice na mjestima ne potamne i nakon 20 do 30 minuta pečenja uvaljajte ih u mješavinu cimeta i šećera.
Božićni kolačići
Preljev
70 ml vrhnja (sahne)
40 g šećera
60 g maslaca
90 g meda
240 g listića badema.
Vrhnje, šećer, maslac i med stavite u posudu, zakuhajte te dodajte listiće badema.
Tijesto:
7 žutanjaka
240 g maslaca
120 g šećera
120 g sjeckanih badema
120 g sjeckanog kandiranog voća
240 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo
7 bjelanjaka
Za tijesto umiješajte žumanjke s maslacem i šećerom, kremasto. Dodajte bademe, kandirano voće i brašno. Bjelanjke umiješajte u čvrsti snijeg te u dvije porcije lagano dodajte ispod tijesta.
Tijesto raspodijelite na lim za pečenje, preljev zatim rasporedite na tijesto i pecite oko 25 minuta na 16o stupnjeva, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.
Tart sa sirom i voćem
Tijesto:
85 g maslaca
85 g šećera
1 paket vanilin šećera
½ razmućenog jaja
1 prstohvat soli
170 g brašna
1 čajna žlica praška za pecivo.
Maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i sol izmiješajte kremasto. Pola brašna pomiješanog s praškom za pecivo umiješajte, ostatak umijesite. Tijesto stavite u kalup za pizzu ili slično (Ø 32 cm), lagano utisnite ili razvaljajte.
Preljev:
750 g sira
1 paket umaka vanilije u prašku
1 jaje i ostatak razmućenog jaja od tijesta
100 g šećera
500 g pripremljenog voća (marelice, nektarine, kruške bez koštica, narezano na kriške, maline, kupine, višnje…)
Umiješajte sir s umakom u prašku, jaje i šećer te prelijte po tijestu. Pripremljeno voće razdijelite na smjesu i pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva do zlatno-žute boje.