Nešto SLATKO / 3 super fina recepta

    Ako ne stignemo tijekom tjedna, onda je vikend, naročito tijekom hladnih mjeseci rezerviran za kolače... Donosimo tri prefina recepta za slastice koje će nestati već do ponedjeljka! Isprobani su i dokazano delikatesni na nedavno održanoj Miele radionici.

    zvijezde

    Zvjezdice sa cimetom i lješnjakom

    Tijesto (za oko 80 kom):
    250 g brašna
    100 g mljevenih lješnjaka
    naribana korica limuna
    ½ čajna žlica cimeta
    1 prstohvat kardamom
    1 jaje
    100 g šećera
    150 g maslaca, mekog
    Sastojci za valjanje:
    4 jušne žlice šećera
    ½ čajne žlice cimeta.


    Brašno, lješnjak, naribanu koricu limuna, cimet, kardamom, jaje, šećer i maslac pomiješajte zajedno u glatko tijesto. Tijesto ostavite hladiti 60 minuta.
    Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini, na debljinu ½ cm. Kalupom za zvjezdice napravite zvjezdice te položite na lim.
    Stavite peći na oko 160 stupnjeva dok zvjezdice na mjestima ne potamne i nakon 20 do 30 minuta pečenja uvaljajte ih u mješavinu cimeta i šećera.

     

    bozic

    Božićni kolačići

    Preljev
    70 ml vrhnja (sahne)
    40 g šećera
    60 g maslaca
    90 g meda
    240 g listića badema.

    Vrhnje, šećer, maslac i med stavite u posudu, zakuhajte te dodajte listiće badema.

    Tijesto:
    7 žutanjaka
    240 g maslaca
    120 g šećera
    120 g sjeckanih badema
    120 g sjeckanog kandiranog voća
    240 g brašna
    1 čajna žlica praška za pecivo
    7 bjelanjaka

    Za tijesto umiješajte žumanjke s maslacem i šećerom, kremasto. Dodajte bademe, kandirano voće i brašno. Bjelanjke umiješajte u čvrsti snijeg te u dvije porcije lagano dodajte ispod tijesta.
    Tijesto raspodijelite na lim za pečenje, preljev zatim rasporedite na tijesto i pecite oko 25 minuta na 16o stupnjeva, dok ne dobiju zlatno-žutu boju.

     

    tart

    Tart sa sirom i voćem

    Tijesto:
    85 g maslaca
    85 g šećera
    1 paket vanilin šećera
    ½ razmućenog jaja
    1 prstohvat soli
    170 g brašna
    1 čajna žlica praška za pecivo.

    Maslac, šećer, vanilin šećer, jaje i sol izmiješajte kremasto. Pola brašna pomiješanog s praškom za pecivo umiješajte, ostatak umijesite. Tijesto stavite u kalup za pizzu ili slično (Ø 32 cm), lagano utisnite ili razvaljajte.

    Preljev:
    750 g sira
    1 paket umaka vanilije u prašku
    1 jaje i ostatak razmućenog jaja od tijesta
    100 g šećera
    500 g pripremljenog voća (marelice, nektarine, kruške bez koštica, narezano na kriške, maline, kupine, višnje…)

    Umiješajte sir s umakom u prašku, jaje i šećer te prelijte po tijestu. Pripremljeno voće razdijelite na smjesu i pecite oko 60 minuta na 170 stupnjeva do zlatno-žute boje.