Otvorena moda @ Dan D

  U sklopu ovogodišnjeg DANA D koji će se s temom OTVORENI DIZAJN održati u prostoru POGONA JEDINSTVO u Zagrebu od 10. do 12. lipnja 2016. bit će održano sedam interdisciplinarnih radionica, uključujući i dvije Dizajnerske početnice namijenjene mlađem uzrastu.
  Radionice obuhvaćaju širok spektar tema na različite načine vezanih uz pojam otvorenog dizajna, a vodi ih niz zanimljivih autora i timova iz Hrvatske i inozemstva: Roel Roscam Abbing i Yoana Buzova, Maja Kolar i Maša Poljanec, Emanuele Bonetti i Loredana Bontempi, Dina Karadžić i Vedran Gligo, Lea Vene i Ivana Čuljak, Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak te Andreja Rožić.

  radionica lea ig


  Otvorena moda (Lea Vene & Ivana Čuljak)
  Datumi održavanja: 28. 5. – 29. 5. 2016.
  Lokacija: Pogon, Kneza Mislava 11
  Prijave su otvorene do petka, 27.5. u 17 sati
  Prijave šaljite mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Koncept otvorene mode razmatramo u kontekstu jačanja ‘ready-to-wear’ industrije, kao univerzalnog sistema masovne produkcije estetiziranih odjevnih predmeta, koja kulminira ‘60-tih godina 20. stoljeća. Taj proces ujedno je i proces demokratizacije simbola — modne oznake (branda) koji zadržava ‘ekskluzivnost’ unutar demokratiziranog modnog sistema. Unatoč liberalizaciji navika prethodno vezanih uz visoku modu i destabilizaciji rodnih uloga, ‘le look’ (appearance) modni sustav nastavlja određivati naše tjelesne parametere, čiju ‘otvorenost’ dodatno determiniraju socijalno-kulturne norme te pojedinačni i/ili grupi habitusi.

  Uniqlo-Online-Store


  Kolaboracija modnih dizajnera koje etablira institucionalni modni sistem s brendovima koji proizvode za masovno tržište odjeću po pristupačnim cijenama (kao što su  primjerice, H&M ili Uniqlo) primjeri su otvaranja mode na samom tržištu. S druge strane, koncept otvorene mode može se iščitati u modnim medijima preko kojih modna poruka može biti slobodno plasirana i distribuirana (modni i lifestyle magazini, stručni magazini poput Burde ili razni DIY tutoriali).

  Lea Vene je povjesničarka umjetnosti, kulturna antropologinja i teoretičarka mode. Radi kao kustosica u galeriji Miroslav Kraljević, suradnica je na ETNO film festivalu u Rovinju, istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja — CIMO i vanjska suradnica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu.

  Ivana Čuljak završila je modni dizajn te teoriju i kulturu mode na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, završila je program Kustoska platforma te godišnji edukativni program Centra za ženske studije. Kao dizajnerica Ivana je sudjelovala na projektima inkluzivnog dizajna u organizaciji HDD-a, organizatorica je artOmat — sajam nekonvencionalni umjetničkih predmeta, istraživačica u Centru za istraživanje mode i odijevanja — CIMO, te je na stručnom osposobljavanju kao kustosica u Muzeju Grada Zagreba.