RENATA SVETIĆ // 'Zapisi prolaznosti' u scenama svemirske vode i fluidne romantike

  PMF je lokacija nove izložbe modne dizajnerice Renate Svetić, čije je fotografsko oko inspirirala priroda – kapljice, voda, led i lišće koje otkriva niz nijansi te donosi emotivno viđenje svijeta koji prolazi.

  renata svetic6

  'Zapisi prolaznosti' donose scene koje na momente djeluju poput svemirskih prostranstva, ne znaš je li detalj usitnjen ili povećan, jesmo li uronjeni ili iznad, gdje je sunce. A pritom, možeš se lako zamisliti kako putuješ među zvijezdama u nekom bestežinskom stanju.

  renata994433

  Ili grabiš vodu koja evocira mekoću i dojam dinamike, pa najednom dobivaš osjećaj fluidnosti među prstima.

  Zabilježila je Renata momente prolaznosti, smrznula ih je u trenutku, djeluju vrlo romantično. Lako je prihvatiti takve scene prirode, lijepe i u svojoj nesavršenosti i odlasku.

  renata2200

  Pa su ekskluzivne i neponovljive – svaki je kraj početak nečega novog. Jesen i lišće je i inače su simboli nečega što će ubrzo nestati, ali i ljepote trenutka u boji i obliku. Detalji poput čipke nastaju pri nestajanju lista i njegove teksture.

  renata9933

  Renata je komentirala: - Moje modne kolekcije nose kreacije koje su različite i po formi i po stilu, bojama, materijalima. Sada radim nešto drugo, fotografiju. Trenutno, paralelno se mogu vidjeti tri moje kolekcije fotografija na tri različite lokacije, tj. izložbe. Fotke ZETovke, pogled na život kroz raster reklama, 'Razigrani baloni', fotke razigrane djece i 'Zapisi prolaznosti', jesenje lišće u vodi i ledu. Sve tri različite su, i po temi i po formi, osjećaju, bojama. Veselje je imati tri izložbe paralelno, različite, kao što svaki trenutak života nudi svu različitost. Tko ju zna prepoznati, dobiva - .

  renata9494

  Slavka Pavić, naša legendarna fotografkinja, našla se u ulozi kustosice izložbe 'Zapisi prolaznosti' te izjavila: - Lišće, kapljica vode, kao i tisuće kapljica. Boja, oblika, sve djeluje na naše poglede i osjećaje. Svake godine ponavlja se i izazova našu pažnju. Velika priroda uvijek nešto sugerira nama i našim osjećajima, što će svakako talentiranima biti poticaj. Kad se priroda još 'ono nešto', uobličit će se, ovaj put, u fotografijama Renate Svetić. Skupljajući suho lišće i boje jeseni, svojom kamerom, svojim senzibilitetom, svojim osjećajem za lijepo, Renata je prepoznala ljepotu prolaznosti – dijeli je nama svojim fotografijama. Njene fotografije su sjećanja na prolaznost svega što je. U svemu što je, ljepota živi - .

  Renata Svetić diplomirala je na TTF-u modni dizajn u Zagrebu. Članica je HZSU-a , HDD-a ULUPUH-a, FOTOKLUBA ZAGREB i FOTOKLUBA RIJEKA. Izlagala samostalno i skupno na izložbama (moda i fotografija) i modnim revijama u zemlji i i inozemstvu. Za svoj rad dobila je nagrade, priznanja, pohvale.

   renata833renata 44renata svetic1renata svetic2renata svetic3renata svetic4renata svetic5renata svetic7renata svetic322renata svetic9393renata sveticrenata1288