Renesansa avangarde na pisti Cro-a-Portera

  Naša poznata modna manifestacija malo je promijenila smjer, uputili su se prema avangardi, i to nosivoj (ipak je to pret-a-porter), a u prilog im ide i super lokacija, koja je ove sezone njihova jedna i jedina: Kuća za ljude i umjetnost Lauba na zagrebačkom Črnomercu. Mic po mic, Cro-a-Porter je prošao dalek put, od Velesajma preko shopping centra, da bi sada završio u Laubi, nadamo se definitivno i zauvijek. Svako potenciranje avangarde, pa bila ona i u službi svakodnevnog odijevanja, svakako je pozitivan moment za modu, pa tako i onu hrvatsku.

  OP

  Manje-više svi znamo kako će izgledati kolekcije dizajnera koji se vode za trendovima, no ljubitelji malo drugačijeg, inovativnog stila, uvijek nam daju ili barem su na putu prema nečemu novom. Iako, i oni se, naravno, znaju inspirirati primjerice japanskim dizajnom, no uvijek to rade smisleno i sa znatiželjom. Istraživanje u kroju, materijalima i odjevnim oblicima njihov je posao.

  Dakle, 3. i 4. travnja ove godine u Laubi će se u sklopu Cro-a-Portera predstaviti sljedeći dizajneri koji štuju avangardu: Ksenija Vrbanić – Xenia Design, Andreja Bistričić i Maja Merlić – Dioralop, Viktorija Vržesnevskaja - Madame Demode, Tamara Bombardelli, Tomislav Bahorić, Jelena Aleksić i Andrijana Subotić Pjajčik - Etna Maar.

  Ksenija Vrbanić – Xenia Design
  Može se pohvaliti iznimnim uspjehom na svjetskoj modnoj sceni, te je već izlagala u preko 80 gradova širom svijeta. Trenutačno slovi kao najprodavanija hrvatska dizajnerica na inozemnom tržištu. Nakon uspješne izložbe u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju prošle sezone, te izlaganja u Berlinu i New Yorku, domaća publika imat će priliku vidjeti njezine nove ideje koje su inspirirane ženama u svijetu muškaraca.

  1

  Andrea Bistričić i Maja Merlić – Dioralop
  Revijom su, u studenom prošle godine, otvorile "Beograd Fashion Week", a briljirale su i na "International Fashion Showcase @ London Fashion Week 2012" te sajmu "Capsule Fashion Fair" u Parizu. Ovaj dizajnerski dvojac ostvario je i suradnju s poznatim britanskim brandom obuće "Underground Shoes". Dioralop će i dalje ostati vjeran  polaroidnim printevima, no ove sezone će ih dodatno naglasiti crno-bijelim elementima uz bogate teksture. Maja i Andrea pokazat će i svoj prvi model namještaja iz linije "Dioralop Home" koji su izradile u suradnji s brandom Manufakturist.  

  3

  Viktorija Vržesnevskaja – Madame Demode
  Dizajnerica ruskog porijekla predstavit će pomalo neobičnu kolekciju u kojoj će, kako sama kaže: - pokušati odjenuti inače neodjevene anđele - . Modeli su uglavnom bijele boje, s "oblačnim" elementima od sivog pliša, koji dočaravaju tmurnu atmosferu pojačanu baroknim detaljima. Modeli Viktorije i Tamare Bombardelli u posljednjih se godinu dana nalaze i u ponudi berlinskog "concept storea" Villin.

  4

  Tamara Bombardelli
  Nakon dvije sezone suradnje s "Madame Demode", Tamara će se prvi puta predstaviti samostalno. Ime njezine nove kolekcije je "Minimalno ciganski". Dizajn same odjeće inspiriran je romskim elementima i minimalizmom, a naglasak je na ručno izrađenim aplikacijama na koži.

  5

  Tomislav Bahorić
  Početna točka kreacija su motivi naneseni širokim kistom u debelom sloju. Oni čine jedini element koji razbija monokromatske plohe, te kolekciji daju pomalo pomaknutu notu. Slojevi različitih tekstura stvaraju privid svjetla i sjene po čemu je kolekcija i dobila ime – "Easy Shades".

  2

  Jelena Aleksić
  Mušku kolekciju predstavit će i dizajnerica iz Slavonije kojoj je ovo četvrto izlaganje na Cro-a-Porteru. Kolekcija se bazira na inovativnim krojevima svijetlih tonova u kombinaciji s tamno plavom, a na modelima će biti rokerskih i "svemirskih" elemenata. U svibnju će Jelena izlagati na dizajnerskoj izložbi "Die Mode Palace" u Beču.

  7

  Andrijana Subotić Pjajčik - Etna Maar
  Izlagala je u studenom 2012. na modnim sajmovima u Beču i Linzu. Nedavno se vratila s New York Fashion Weeka gdje je dogovorila suradnje s nekoliko galerija. Spletom okolnosti, njezino putovanje rezultiralo je slučajnim susretom s jednim američkim novinarem koji je priču o Andrijani objavio u New York Timesu. Inspiraciju za skorašnju reviju pronašla je u djelima Pabla Picassa, čija se izložba ovih dana postavlja u Klovićevim dvorima u Zagrebu, te u liku i životu Dore Maar po kojoj je brand Etna Maar i dobio ime. Proljetnu kolekciju bazirala je na bojama i asimetričnim oblicima.