Retrospektiva Jasenke Pavliše @ Ulupuh

  Retrospektivna izložba In memoriam Jasenki Pavliši (1945. – 2012.) otvara se u četvrtak, 16. siječnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH, Tkalčićeva 14 u Zagrebu. Autor izložbe je Mario Beusan.

   DETALJ 2

    Jasenka Pavliša pripadala je vrlo malom broju hrvatskih umjetnika koji se bave oblikovanjem umjetničkog nakita u emajlu, iznimno zahtjevnom tehnikom kojom se koristila u svom bogatom likovnom opusu. Iako se prije svega bavila umjetničkim oblikovanjem nakita, ona je radila i velike formate i to u tehnici emajla na dekapiranom limu: skulpture, reljefe i oslikane plohe. Zahvaljujući svom dugogodišnjem umjetničkom iskustvu u radu s emajlom, bila je kod nas jedan od rijetkih, vrhunskih stručnjaka za to područje.

   jasenka3

  O njenom je radu Mario Beusan napisao:
  „Dugogodišnje uporno istraživanje tehnike nanošenja slojeva transparentnog emajla na izbrazdane tanašne bakrene folije urodilo je velikim iskustvom i stvaranjem jedne nove autoričine tehnike emajliranja, pa se ona tako svrstava među u nas malobrojne vrhunske poznavatelje emajla. Posebna vrijednost je njezina upotreba transparentnih nježnih kolorističkih tonova emajla, tako da dolazi do uzbudljivog iskrenja tople, bogato strukturirane bakrene podloge. (…) Autorica se suvereno poigrava sustavom tanašnih linija, uskih brazdi, ispupčenja i zaobljenih dolina, pa tako omogućuje pojavu zadivljujućeg prelijevanja svjetlosti i pomicanja sjena. Iznenađuje nas pripravnost ovih površina na bljesak i na ponovno stišavanje, ovisno o pomicanju prema svjetlu.“ (Mario Beusan, iz monografije „Suvremeni umjetnički nakit u Hrvatskoj“, izdavač ULUPUH, Zagreb, 2008.)

  JasenkaPavlisa portret
  Jasenka Pavliša / foto: Mario Krištofić

   

  Uz svoj umjetnički rad Jasenka Pavliša bila je istaknuti član ULUPUH-a, Sekcije za produkt dizajn te Sekcije za oblikovanje plemenitih kovina koje je bila višegodišnja uspješna predsjednica. Svojim zalaganjem i organizacijskim sposobnostima ona je uvelike pridonijela ugledu i razvoju svoje strukovne udruge. Godine 1981. i 1985. ULUPUH joj je dodijelio posebno priznanje za doprinos radu i ugledu udruge. Imala je nekoliko samostalnih izložaba u Zagrebu i brojne nastupe na skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

  Preminula je u Zagrebu 10. studenog 2012. godine, u 68. godini. Obzirom na prerani odlazak, nije uspjela realizirati retrospektivnu izložbu svojih umjetničkih radova, pa je ovo prigoda da joj ULUPUH to nadoknadi.

   

  Izložba će se moći pogledati do 27. siječnja, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 19 sati),  subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznikom galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan.