RETROvizor / 120.000 za 101

  21. studenog 1996. godine na zagrebačkom trgu bana Jelačića se okupilo 120.000 ljudi, ne radi nekog koncerta, adventa (u to vrijeme ništa sličnog se nije odvijalo) ili sportaša, nastupa političara... već radi demonstriranja protiv gašenja legendarnog radija 101. Naime, bio je to jedan od povijesnih dana za slobodu govora u Hrvatskoj, nedugo nakon agresije, kad je dan ranije, 20. studenog 1996. Vijeće za telekomunikacije, pod kontrolom tadašnje vlasti, odlučilo Stojedinici oduzeti koncesiju za emitiranje. Bio je to jedan od rijetkih nezavisnih elektroničkih medija koji su se kritički odnosili prema autoritarnom načinu vladanja i kršenju građanskih i medijskih sloboda, prije svega slobode javne riječi. Ta odluka dovela je do kulminacije nezadovoljstva i bunta građana svih političkih opcija i ideoloških opredjeljenja.

  Izlozba 2

  Izložba fotografija demonstracija, koje potpisuju renomirani autori Ratko Mavar, Janko Belaj, Walter Sirotić i Damil Kalogjera, bit će otvorena 24. studenoga (do 4. prosinca) u foajeu Muzeja suvremene umjetnosti, a ulaz je slobodan.

   - Veličanstvenim demonstracijama, najvećima u novijoj hrvatskoj povijesti, Stojedinica je te noći spašena od gašenja, a zahvaljujući do tada neviđenoj podršci domaće i međunarodne javnosti, uspjela je sačuvati svoju vlasničku i programsku neovisnost. Na poziv HHO-a upućenim kroz radijski eter, 120.000 građana sa svijećama u rukama okupilo se na Trgu bana Jelačića za opstanak Stojedinice i dokazalo koliki mogu biti snaga i utjecaj jednog relativno malog medija ako on istinski zastupa interese građana, ima pravedne ciljeve i nepokolebljivu volju u borbi za nezavisnost svoje uređivačke politike – objavljeno je povodom otvorenja izložbe o ovim značajnim demonstracijama.

   Izlozba 1

  U sjećanje na taj događaj, kojim se branila sloboda svih medija u Hrvatskoj, tjednik Nacional i Hrvatsko novinarsko društvo, pod medijskim pokroviteljstvom Radija 101, organiziraju multimedijsko događanje u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u četvrtak, 24. studenoga.

  Svečano obilježavanje dvadesete godišnjice demonstracija za Stojedinicu započinje u 18 sati projekcijom filma „Dan nezavisnosti Radija 101“ u režiji Vinka Brešana, u dvorani Gorgona. U 20 sati otvara se izložba fotografija Ratka Mavara, Janka Belaja, Waltera Sirotića i Damila Kalogjere, četvorice renomiranih fotografa koji su svojim kamerama zabilježili te povijesne trenutke. Izložbu će otvoriti predsjednik saborskog Odbora za informiranje informatizaciju i medije, mr.sc. Jasen Mesić.
  Nakon projekcije filma i otvaranja izložbe, slijedi koncert. Nastupaju stari prijatelji Stojedinice: Zadruga, Edo Maajka, Max Jurčić i Boris Leiner, Tribute to Dino Dvornik i Psihomodo pop.

  Izlozba 12

   Izlozba 3Izlozba 4Izlozba 5 Dino Dvornik i davor GobacIzlozba 6 Dino DvornikIzlozba 7Izlozba 8Izlozba 9Izlozba 10Izlozba 11