Retrovizor / badić

  - Gospođo, kupaći kostim mora vam biti najviše tri inča iznad koljena – bile su riječi koje su dame slušale na brojnim plažama u dvadesetim i tridesetim godinama prošloga stoljeća. Pravila su se morala poštivati inače nema kupanja! Badić u to vrijeme nije bio ni sličan današnjem, prije bismo ih opisali kao duge majice, tunike, a ispod su bile hlačice. Momci su nosili i uske kombinezone na kopčanje prugastog motiva. Kupanje na plaži nije se prakticiralo prije početka 18. stoljeća, poželjan je bio sasvim svijetli ten, dame su se čuvale od sunca šeširima i suncobranima. No, kad je krenulo, prvi su badići zapravo bile – haljine. Žene su si čak ušivale male utege u rub haljine za kupanje, kako se me bi podignule i otkrile im noge. U modi je bila skromnost.

  1920s-suits-
  1920-e


  U devetnaestom stoljeću bila je praksa da se ljudi presvlače u malim kabinama koje bi konji odvukli u plitko more. Resorti tog vremena imali su redovito takvu uslugu, na stotine kabina se konstantno selilo s kopna u more i nazad. Bile su tu i kapuljače – ako je dama željela bućnuti se inkognito. Nosile su se i posebne cipele za kupanje, nalik današnjim balerinkama na vezanje iz kojih su virile dokoljenke (a kasnije i bez njih).

  Tek krajem 19. stoljeća, kad je kupanje u moru postalo svakodnevica, badić je postao duga majica i tajice do koljena. Oko 1915. godine prve su profi plivačice trebale nešto jednostavnije kostime s manje materijala, koji im je ionako samo otežavao kretanje. Vogue je sredinom dvadesetih objavio novi hit: badić od džerseja.

  marilyn-monroe-bathing-suit-long-island-3
  Merlinka i brojne druge zvijezde polovicom prošloga stoljeća fotkale su se na plaži u modernom badiću


  U dvadesetima se za izradu kostima, osim džerseja i svile, koristio i tekstil rayon, no pokazao se problematičnim i neizdržljivim, naročito u mokrom stanju. Desetljeće kasnije, napravljeni su latex i najlon i badić je konačno bio pripijen uz tijelo - revolucija odjeće za kupanje u javnosti konačno se zalaufala. Na plaži su se kasnije snimale i mnoge zvijezde poput Marilyn Monroe koja je nosila kostim jako sličan onom današnjem. Tekstil je bio taj koji je promijenio priču – nakon toga su se krojevi samo smanjivali.

   

  Strip-Retro-bathing-suitsEd Holovchik aka Ed Fury bodybuilder and MrVintage-Bathing-Suit-Photo-GraphicsFairy

  Women in Bathing Suits North Africa 1944