Retrovizor / Grace Coddington @ Vogue

  Grace Coddington odlazi iz američkog Voguea nakon 25 godina, odnosno napušta mjesto kreativne direktorice, što znači novu kraj jedne ere za popularni magazin. Jer Engleskinja Grace je osmislila i stilizirala neke od najboljih editorijala koji su stvarali i preusmjeravali modu posljednjih četvrt stoljeća. Američki Vogue, kao jedan od vodećih, itekako utječe na modnu scenu i to ne samo radi Anne Wintour, glavne urednice koja je najutjecajnija osoba iz svijeta mode u Americi, već i radi toga što je Grace na – drugom mjestu, odmah iza nje. 

  grace33


  - Ne, ne bježim od Voguea, otvorio mi je mnoga vrata… ne idem u mirovinu, već ću se posvetiti i nekim drugim projektima. Za Vogue ću raditi tpar puta godišnje. Veselim se novim suradnjama i poslovima – izjavila je 74-godišnja kreativka. Naime, uskoro će lansirati miris u suradnji s brendom Comme des Garçons, dovršiti  animirani film baziran na njezinim Catwalk Cats ilustracijama i kreirati film prema njezinim memoarima Grace.

  Carey-Mulligan-Grace-Coddington-Vogue-May-2013-cover

  Coddington je postala popularna 2009. kao jedna od protagonistica modnog dokumentarca The September Issue. Iako je glavni lik očekivano bila Anna Wintour, žena koja svako jutro ide na frizuru, sakriva se iza velikih naočala (navodno je prema njoj napravljen lik iz filma Vrag nosi Pradu) i nosi samo jedan custom made model cipele boje kože s potpisom Manolo Blahnik, javnost je nekako spontano zavoljela topliju i simpatičniju kreativnu direktoricu Grace koja je s mega crvenom frčkavom kosom postala nova modna ikona. Odjevena u crno, vječito na snimanjima, u suradnji s vodećim svjetskim modelima, fotografima, vizažistima, frizerima… ova je urednica zapravo jedna od najkreativnijih snaga američkog Voguea a time i njihove, pa i svjetske modne scene. Zapravo, bila do sad, stoga će biti zanimljivo vidjeti tko će je naslijediti. Grace, sretno ti bilo!

  grace4

  Ona je doslovno odrasla na Vogueu, čekala je svaki mjesec broj koji je kasnio devedesetak dana, no bio je to njezin prozor u svijet: rođena je na otoku Anglesey u britanskom Walesu, udaljenom od glamura i velegrada (kako je jednom sama prokomentirala). Jednom je izjavila da još od malena obožava taj mega odmak od stvarnosti koji Vogue propagira – bilo je to nešto totalno suprotno od života koji sam vodila - . Želja joj se ispunila, tako da je modne snove krojila upravo u tom magazinu punih 25 godina, a sada će to činiti i na drugim projektima. Pogledajte neke od njezinih genijalnih editorijala: potpisala je i jedan od najslavnijih ikad, Wild at heart sa supermodelima ispred objektiva Petera Lindbergha.

  grace peter wild at heart

   

  Carolyn Murphy by Peter Lindbergh for Vogue US April 2013

  dariawerbowysims3

  drew-beauty2

   

   

  grace2

   

  grace11grace23grace44grace70cgracevoguegrace coddington vogue us -april 2010 1grace lara-stone10.previewgrace retrograce vogue 5jourdan-dunn-daria-strokous-vogue-us-september-2011-3karlie-kloss

  kate-by-Tim-Walker-for-Vogue-at-the-Ritzkate-moss-checking-out-vogue-april-2012-issue-1 oPtlacroix-vogue-grace-coddingtonmagazine-pink-houses-3 143837368270MariaOnPoint VogueEditorial 1mcqueen2mcqueen4natalia-vodianova-in-vogue-styled-by-grace-coddingtonnatalia vodianova alice in wonderland vogue 2003 4Photo 03 May 2012 9-47 AMScreen shot 2011-02-03 at 8.20.51 PMus vogue september 08 twenties spreadVogue-4Vogue Apr13 WindowDressing Page 3