Retrovizor / vjenčanica

  Bijela je boja prisutna na vjenčanima kroz niz stoljeća, a prošlo, dvadeseto, posebno je zanimljivo ne samo radi fotografskog materijala koji je dostupan online, već i sličnosti s današnjim trendovima. Sve se vraća, rekli bi neki, no ovdje je situacija ipak specifična radi tradicije koja je neodvojiva od rituala kao što je vjenčanje.

  morningsuitanddress

  Neko su vrijeme, naročito početkom 20. stoljeća, popularna bila pokrivala za glavu – bili su to čudesni šeširi ili bolje reći instalacije od čipke, svile i perlica, a sve skupa djelovalo je vrlo impozantno, taman da se stilski nastavi na haljinu koja nije bila ništa manje raskošna. Dame su nosile uglavnom bijele ili haljine u tonovima vanilije i šampanjca, a gospoda smoking odijelo. Bili su tu i svečani frakovi plus leptir mašne. Ženska je garderoba, kao što je to i danas, bila mnogo kompleksnija a najvažnija i najinspirativnija bila je čipka.

  1980-wedding-dress

  Kao vodeći simbol elegancije i romantike, čipka je krasila haljine od glave do pete, nerijetko i u više slojeva. Nakon nekog vremena, prema polovici stoljeća, pokrivala su se pretvorila u tijaru i veo (ponegdje i veći od same haljine), a neke od tih verzija mogu se vidjeti i na današnjim vjenčanima. Struk je bio naglašen od četrdesetih nadalje, dok su na primjer u dvadesetima haljine za veliki dan bile ležernijeg kroja, jer su te godine modi i društvu donijele velike promjene poput odbacivanja korzeta. Trend su pratile i vjenčanice – velike i raskošne haljine koje su konačno dale tijelu da prodiše. Rukavi su postali mekši, sve skupa dobilo je eteričnu notu. Današnje strukirane varijante ipak imaju neku verziju korzeta, no to je u svakom slučaju udobniji, moderniji komad donjeg ili gornjeg rublja nego što je to bio slučaj prije stotinjak godina. Tako se vjenčanica prilagođavala kroz svaku dekadu, zadržavajući čipku, saten i svilu kao vodeće materijale… na primjer one u četrdesetima i pedesetima bile su strukirane, sa ektremno širokom suknjom, a najednom su narasla i ramena, dobila su puf formu. Koju god dekadu snimili, vjenčanica je bila priča za sebe, a društveno je važna i danas: pogledajte neke od najzanimljivijih vintage vjenčanica iz prošlog stoljeća u našoj galeriji i vidjet ćete od kuda je krenula inspiracija za nove, moderne velike bijele haljine.

   

  20eBering Photographycetrdesetefortiesoko1900oko 1900 2oko 1920retro1920Weddingsixtiestridesetevintage-wedding-1vintage-wedding-20-evintage-wedding-couple-1937vintage-wedding-dressesvintage-wedding-photo w600vintage-wedding-with-parrotvintage4vintage6vintage56

  Vintage wedding photoVintage Wedding Photos from The 1960s 27

  wedding 40es