SECOND HAND SEPTEMBER // detox od shoppinga, novih stvari i robe koja nam mi ne treba - korak za ODRŽIVOST

  Nikad neću zaboraviti, negdje prije par godina, sretnem ja Mirtu na jednom njezinom eventu i ona mi je veli da je na shopping detoxu iliti dijeti. Gledala sam je kao u čudo. Genijalno! Idemo odlučit da nećemo kupovati stvari, barem na neko vrijeme. Na toj premisi nastao je Second hand September na koji se navukla svjetska fashion ekipa, odnosno oni koji su svjesni da imaju brdo odjeće. Dakle, u rujnu se ne kupuje. Barem ovom rujnu.

  Istina, krećemo u nove sezone, izazove, vrijeme se mijenja, napeto nam je ubosti nešto novo… No, činjenica je da većina nas koji bismo najradije nabavili nešto novo, nije u deficitu s robom, cipelama, torbicama i inim modnim detaljima.

  Downton Abbey Town Country Cover Photoshoot02

  Town & Country // ‘Downton Abbey’ zvijezde Michelle Dockery, Laura Carmichael iAllen Leech // foto Tom Schirmacher // styling Anne Christensen


  Istina je da novo ima onu auru sreće, barem nam se tako čini. I naravno da ćemo ponekad s guštom trpati online košaricu i obići kvartovski shopping centar, ali isto tako treba realno razmišljati o situaciji. Moda generira stravičan problem u svijetu, upravo radi prevelike proizvodnje, a svaka i svaki od nas, kotačić je u tom procesu.

  Organizacija Second hand September ističe: - Svaki tjedan bacamo 11 miliona odjevnih predmeta. Bacanje odjeće smanjuje mogućnost održivog života i proizvodnje. Zato, pridruži se i reci NE novoj odjeći tijekom mjeseca rujna - .

  Iako je polovica rujna već prošla, nikad nije kasno za ovakve odluke… Ili si možeš napraviti sasvim osoban, privatan second hand listopad. U svakom slučaju, svatko od nas bitan je u tom procesu i može učiniti nešto za prirodu, održivost i ekologiju. Uostalom, od previše robe boli glava, ne možeš se snaći i odjeća postaje teret. Kad je manje stvari, lakše se diše.

  Downton Abbey Town Country Cover Photoshoot02

  Town & Country // ‘Downton Abbey’ zvijezde Michelle Dockery, Laura Carmichael iAllen Leech // foto Tom Schirmacher // styling Anne Christensen

  Downton Abbey Town Country Cover Photoshoot02Downton Abbey Town Country Cover Photoshoot02