Slow fashion @ Dan Zemlje

  Dan Zemlje je sutra, 22. travnja 2015.: povodom toga podsjetit ćemo vas na Slow Fashion, pokret koji je nastao 2007. godine, a zastupa upravo suprotno od onoga što moda koja nam se uglavnom nudi jest - brza, ne-ekološka, nekvalitetna i jureća. Izraz je osmislila Kate Fletcher u londonskom Centre for Sustainable Fashion.

   

  slow fashion

  Slow fashion okuplja autore diljem svijeta koji rade dobu za dugoročno nošenje, ne priklanjaju se brzim trendovima, proizvode po eko principima i razmišljaju o tome kako očuvati Zemlju i njezina blaga. Slow fashion postaje sve značajniji jer proizvodnja odjeće loše kvalitete dodatno potiče stvaranje smeća, a nekvalitetnim materijalima trebaju godine i godine da se razgrade. I mi, često oduševljeni jeftinom i modernom robom, sve više kupujemo a ponekad se čini kao da nemamo ništa u ormaru…

   

  CompleteProductLifecycle


  Upravo to Slow fashion pokušava promijeniti, pa mogli bismo početi od sebe. Kupnjom ne preskupe, već kvalitetne robe po nekoj relativno normalnoj cijeni, kupnja robe koju ćemo nositi više sezona, a ne bacati svakih par mjeseci… Naime, ova loša roba ne može se ni reciklirati: danas na primjer na Hreliću i ostalim svjetskim sajmovima ima dosta dobre odjeće jer se prije proizvodilo neusporedivo kvalitetnije i sami su materijali bili bolje napravljeni. Da pomognemo okolišu, da se reciklaža nastavi, te da se brinemo o majčici Zemlji kako bi ona preživjela sve više zagađenja, razmislimo o Slow fashion pokretu i priključimo se, svaki za sebe.

   

  slow3

  denver co

   

   

  john-patrick-organic-sourcemap-7-537x402

  the slow fashion movement notjustalabel 645489269la-ig-ecofriendly-fashion-20150419-006

  slow

  SLOW YOUR FASHION SNEAKslo fashthe-slow-fashion-manifest