NENAD SOVILJ 'GENESIS' 'veliki prasak' nakon 18 godina rada i posveta skulpturalnom nakitu

  Sovilj je za novu izložbu - Genesis, koja je otvorena u Klovićevim, osmislio i realizirao nekoliko kolekcija, inspiriran antičkom poviješću. Bogovi od Zeusa do Here, inspirirali su ga da osmisli komade nakita te se uputi u novo kreativno istraživanje.

  SoviljGENESIS 03

  Izložba je podijeljena u pet cjelina, jednu čini i suradnja s kemičarom Branimirom Bobanom koji završava Akademiju likovnih umjetnosti.

  Sovilj Genesis 5

  Nova etapa ujedno znači da se odmiče od serijske proizvodnje nakita, on postaje umjetnik - posvećen je izradi nakita s elementima skulpture. Pritom  eksperimentira, upušta se u nove art doživljaje i eksperimente.

  - Vođen takvim pristupom te strastveno odan izradi nakita i skulpturi, Nenad Sovilj stvara fascinantne unikate izvan vremenskih i stilskih okvira. Oni su protkani njegovom osobnom vizijom i interpretacijom antičke mitologije, gradeći pritom most između drevnih mitoloških priča i suvremenog svijeta. On to čini pomoću arhetipskih simbola, kojima propitkuje univerzalne aspekte različitih individualnih, ali i intimnih iskustava u društvenom kontekstu, obilježenom neprekidnim i vječnim fenomenom geneze, to jest postanka - objavljeno je povodom izložbe.

   

   SoviljGENESIS 11

   U jednoj od kolekcija ističe se floralni nakit smješten na postolju, koji se u realnom životu može nositi - na ogrlici ili kao broš. Dinamika i ljepota u malom, kombinacije finih materijala i predivna igra oblika karakteristike su kreacija.

  SoviljGENESIS PressCROP 01

  Mladen Šarić potpisuje art fotografije koje prate izložbu.

   

  Nenad Sovilj

  Izložbu otvara konceptualna umjetnička instalacija, simbioza ogrlice i videoprojekcije, kao vizualna interpretacija geneze - „Genesisa”. Naime, stvaranje kozmosa započelo je Velikim praskom, a Soviljeva karijera nakitom od smole, koja u kombinaciji s bojom donosi čarobne efekte. Prilikom disperzije pigmenata, odnosno kemijske reakcije uzrokovane međusobnim djelovanjem boje i smole, nastali su živopisni i dinamični vizualni efekti, koji neodoljivo podsjećaju upravo na Veliki prasak. Ti su efekti snažno djelovali na Sovilja, definirali daljnji tijek njegova kreativnog mišljenja - objavljeno je povodom izložbe.

  SoviljGENESIS PressCROP 02

  U tom smislu, opisana umjetnička instalacija simbolizira završetak kaosa i nastanak svemira, pa njome nisu slučajno prikazani i medaljoni s ugrađenim čipovima starih mobitela, koji se granaju iz „Oka” kao produkt njegova (velikog) praska. Baš kao što se nakon kaosa svemir transformirao i evoluirao, stvarajući nove oblike materije i energije, autor je transformirao čipove starih mobitela integrirajući ih u novu umjetničku formu medaljona, koji su ujedno podsjetnik na početak vlastitog umjetničkog stvaralaštva.

  Sovilj Genesis 3

  Izložbu je posvetio svojoj dragoj Troji.

  Sovilj Genesis 4

  Nakit je smještn u paviljonima i hramovima - Sovilj je napravio osobno i njih. Mjesecima je osmišljavao i pripremao ovaj osebujan projekt koji ga je emotivno i fizički iscrpio, no rezultat je fascinantan.

  Izložba je otvorena do 17. rujna.

  fotke eventa: Bojan Zibar i Robert Gašpert // fotke nakita: Mladen Šarić

  Sovilj Genesis 6

   SoviljGENESIS 01SoviljGENESIS 04SoviljGENESIS 05SoviljGENESIS 06SoviljGENESIS 07SoviljGENESIS 09SoviljGENESIS 10