STAŠA ČIMBUR // napravila sam zavjese od heklanih stolnjaka i vezenih tabletića moje MAME, BAKE, TETE, STRINE… i tako zaustavila iščezavanje u zaboravu

  Staša Čimbur poznata je po art šeširima, ova umjetnica imala je niz izložbi gdje se posebno istaknuo njezin talent za oblikovanje pokrivala za glavu. Ovaj put njezina je priča nešto drugačija, neki je dan odlučila 'oživjeti' razne heklane tabletiće i plahte, koje je čuvala godinama.

   stasa12

  Tako je napravila, veli mi, hommage ženama u svojoj obitelji. Od svega su nastale divne zavjese, dala im je ime – Remembrance.

  stasa15

  Mnogi od nas čuvaju tako nešto, no ovim projektom koji ujedno ima emotivnu vrijednost, kao da stvarima dajemo novi život, a pritom poštujemo njihovu originalnu poruku i prošlost.

  stasa1

  Tako je nastao delikatan predmet u kojemu Staša sada uživa. Evo što mi je ispričala.

  stasa13

  - Dugo su heklani stolnjaci, vezeni tabletići, šlingane posteljine i slični vezeni ručni radovi ležali u kutijama, pomno spremljeni, a ipak zaboravljeni, bez nade da će ikad opet 'igrati' svoju originalnu ulogu. Pripadali su mojoj mami, baki, teti, strini i ostalim dragim ženama u obitelji. Koliko se samo sretnih čavrljanja ili tješenja odvijalo nad njima ispijajući kavice i čašice likera svjedoči i još po koja zaostala 'flekica' koja nije iščezla u pranju, nedjeljni i slavljenički ručkovi za koje su se iznosili posebni stolnjaci, koliko se snivalo i gugutalo u bijeloj, uštirkanoj posteljini sa šlinganim ukrasima… - .

  p3

  Željela sam zaustaviti iščezavanje u zaboravu i udahnuti im posve novi život spojivši ih tehnikom patchworka u originalni dizajn.

  p21

  Stvorila sam kolaž kombinirajući različite teksture, prozračne, kukičane dijelove s punim tekstilom, dijelovima jastučnica, šlifera s dugmadi, a potom podstavila markizetom zadržavši prozračnost.

  p4

  Preostalo mi je još da na malim krpicama izvezem njihova imena koja će tu i tamo biti pričvršćena na dijelove kao pravi svjedoci postojanja.

  p1

  p2

  stasa19