Street-style & avangarda @ Cro A Porter

  Ulična moda izraz je koji definira i eklektične kombinacije neopterećene svijetom slavnih - to je styling koji slažemo mi, takozvani obični ljudi prema vlastitim uvjerenjima, željama, potrebama pa su među važnijim karakteristikama udobnost, praktičnost i nosivost u svakodnevnim situacijama. Ako netko zna kako ulična moda diše na ulicama diljem svijeta svakako je slavni street-style fotograf Goran Čižmešija, po struci modni dizajner. Upravo on sinoć je na Cro A Porteru u zagrebačkoj Hauba @ Lauba predstavio svoju prvu samostalnu kolekciju, u suradnji sa Socijalnom zadrugom Humana nova. Prije nego se bavio fotografijom proveo je niz godina radeći za čakovečki brend Amadeus.

  CIZMESIJA7
  Goran Čižmešija


  Koje je znanje tijekom street-style fotografiranja Goran potvrdio? Da praktično i kreativno imaju zajedničku nišu, da odjeću nije nužno raščlaniti na mušku i žensku, da je styling od velike važnosti a ne samo komad robe kao takav (autor se već godinama bavi i stylingom za kolege i brojne brendove), ali i da cure i dečki vole eklektične kreacije neopterećene trendovima. - Ideju za kolekciju 1ST dobio sam tijekom boravka u Londonu u veljači ove godine, kad sam snimao street-style njihovog tjedna mode. Sama kolekcija realizirana je u suradnji s Socijalnom zadrugom Humana Nova iz Čakovca koja zapošljava osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane osobe - otkriva Čižmešija.

  CIZMESIJA2
  Goran Čižmešija


  - Iako se kolekcije obično spominju uz sezone, 1ST kolekcija nije sezonski definirana, već je gotovo sva odjeća unisex, unisize i nosiva na više načina. Pojedinačni artikli se rastavljanjem, preokretanjem i stiliziranjem pretvaraju u novi odjevni predmet za različite namjene, oba spola i drugačije boje i stila - otkriva autor. Ako se nešto može nazvati višenamjenskim, onda je to definitivno ova odlična kolekcija Gorana Čižmešije. Styling su obilježile i Police naočale te cipele Replay.

  CIZMESIJA8
  Goran Čižmešija


  Sinoć je bila posebna večer i za Andrijanu Subotić Pjajčik @ Etna Maar: slavila je deset godina rada. Pod imenom Cosmic Attraction with Etna Maar desila se simbioza futurističkih neopren, gumiranih i vunenih komada za oba spola - opet zahvalan street-style koji se izdiže iznad rodnih obilježja pa njegovu jaknu može nositi i ona. Sve je u karakterističnoj crnoj koja se izmjenjuje kroz mat i sjajne plohe. Volumen je kao i uvijek naglašen, Andrijanina igra naglašena je kroz bogatstvo kroja i forme.

  ETNA MAAR6
  Etna Maar

   


  Madame Demode iliti Viktorija Vržesnevskaja jedna je od avangardnih autorica čiji se rad bazira na eksperimentiranju krojem i intervencijama na materijalu. Oblik odjevnog predmeta kod Viktorije mijenja siluetu na zanimljiv način: traper je skulpturalno platno, a gumirana forma ima plisirano lice. Nova kolekcija Chitrine ima dodatnu moć: - kolekcija je namijenjena Chitrinama iliti sunčanim nebeskim ljepoticama iz indijske mitologije. Njihova je dužnost slijediti umjetnika na putu stvaranja, dati im čarobnu moć i otvoriti oči za nevidljivo. Modeli imaju predimenzionirani oblik, ugodni su pri pokretu i svaki od njih ima svoj karakter. U kolekciji nisu korišteni detalji i boje indijskog etnosa, jer je Chitrinama dosadilo biti u istom stilu odijevanja za 4000 godina svog postojanja - objasnila je autorica.

  MADAME DEMODE9
  Madame Demode

   

  KLISAB odnosno dvojac Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić, aktualni pobjednici osječkog Portanova Fashion Incubatora, donose kolekciju Isle inspiriranu Šoltom: - idejno začeta na obali, kolekcija je štorija o odnosu mora i njegovih stijena, čvrstoći kamena koje gubi bitku pred valovima koji ga oplahuju. Taj tihi duel prirode za nas je evocirao novu metodu - . Dečki vole minimalizam i slojevitost, sive tonove s akcentiranjem u narančastoj. Donose i neke kontaste kao što je na primjer krzno oko glave i transparentna suknja, dok sve skupa djeluje vrlo grafički, gotovo matematički precizno kalkulirano. Silueta je ravna, androgina, sastoji se od kaputa, prsluka i jednostavnih haljina.

  KLISAB5
  KLISAB

   


  Mario Vijačkić, ističe, istražuje doba tehnologije i futurizma. Kombinira sportske detalje, naglašava tijelo seksi otvorima na području prsa, pa djevojke izgledaju kao atraktivne, moćne trkačice iz daleke budućnosti. Inspiracija?: - organska, iz oceanskih dubina - veli Vijačkić. Autor voli pletiva u kontrastu s eteričnim formama i kreira vlastitu formulu new-age zavodljivosti.

  MARIO VIJACKIC1
  Mario Vijačkić


  Iva Karačić donosi skladno dinamične komade u smirenim, prirodnim tonovima, jer praktičnost je njezina misao vodilja. Haljina glumi tuniku i obrnuto, ovisno o stylingu. Kao i uvijek kod Ive, radi se o naglašenom volumenu od udobne vune, kašmira, viskoze i pamuka.

   

  IVA KARACIC7

  Iva Karačić

   

  CIZMESIJA1

  Goran Čižmešija

  CIZMESIJA2

  Goran Čižmešija

  CIZMESIJA3

  Goran Čižmešija

  CIZMESIJA4

  Goran Čižmešija

  CIZMESIJA5

  Goran Čižmešija

  CIZMESIJA6

  Goran Čižmešija

   

  ETNA MAAR1

  Etna Maar

  ETNA MAAR2

  Etna Maar

  ETNA MAAR5

  Etna Maar

  ETNA MAAR7

  Etna Maar

  ETNA MAAR8

  Etna Maar

  ETNA MAAR9

  Etna Maar

   

  IVA KARACIC1

  Iva Karačić

  IVA KARACIC2

  Iva Karačić

  IVA KARACIC3

  Iva Karačić

  IVA KARACIC4

  Iva Karačić

  IVA KARACIC5

  Iva Karačić

  IVA KARACIC6

  Iva Karačić

   

  KLISAB1

  KLISAB

  KLISAB2

  KLISAB

  KLISAB3

  KLISAB

  KLISAB4

  KLISAB

  KLISAB5

  KLISAB

  KLISAB7

  KLISAB

  KLISAB9

  KLISAB

  KLISAB66

  KLISAB

   

  MADAME DEMODE1

  Madame Demode

  MADAME DEMODE2

  Madame Demode

  MADAME DEMODE4

  Madame Demode

  MADAME DEMODE5

  Madame Demode

  MADAME DEMODE6

  Madame Demode

  MADAME DEMODE8

  Madame Demode

  MADAME DEMODE11

  Madame Demode

   

  MARIO VIJACKIC2

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC3

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC4

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC5

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC6

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC7

  Mario Vijačkić

  MARIO VIJACKIC8

  Mario Vijačkić