#tdzg / 8 dana dizajna

  Najveće događanje posvećeno dizajnu u svim sferama (produkt, moda...) počinje 8. svibnja 2015. u Laubi i Drugoj zgradi tik do Kuće za ljude i umjetnost (bivša tekstilna tvornica koja je predviđena za rušenje odmah nakon manifestacije). 

  tdzg 2015 vizual cr


  Tijekom tih osam dana, na preko 4000 kvadratnih metara izlagačkog prostora održavat će se bogat program koji će obilovati zanimljivim predavanjima, konferencijama, modnim događanjima, druženjima, a biti će i mjesto gdje će studenti i perspektivni mladi dizajneri moći predstaviti svoje radove te sklopiti poslovnu suradnju za pretvaranje ideje u proizvod koji konkurira na tržištu. Centralno događanje, Izložba hrvatskog namještaja, organizirana u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, održavat će se u Laubi gdje će se predstaviti vodeći hrvatski proizvođači namještaja i dizajneri. I ove je godine glavni programski partner Hrvatsko društvo nezavisnih profesionalaca, a priprema niz programa vezanih za kreativne industrije, društvene inovacije i nezavisno poslovanje, nastalih u suradnji s brojnim partnerima.  

  - Jako smo sretni da možemo najaviti kako će drugi Tjedan dizajna predstaviti stotinjak izlagača iz Hrvatske i Europe. Uz izložbe fakulteta i škola, pripremili smo i raznolik obrazovni i zabavni program tako da će ovogodišnji Tjedan dizajna zaista biti događanje koje nudi ponešto za svakoga. Ovako kompleksan projekt ne bismo mogli realizirati bez podrške svih sudionika, koji su svojim radom uspjeli postići da se dizajnerska scena ujedini i da bude jača i aktivnija nego ikada - izjavila je Tina Marković, direktorica Tjedna dizajna Zagreb.  

   

  DSC 5015 2 cr
  Daniel Tomičić i Tina Marković


  #tdzg 2015. nastavlja s promocijom najboljeg hrvatskog dizajna, kao pokretača gospodarstva. - Želimo popularizirati dizajn osvještavanjem njegove društvene uloge i neiskorištenog gospodarskog potencija. Najbolji argument sami su dizajneri koji će predstaviti svoj rad predavanjima, izložbama i prezentacijama. Ugostit ćemo niz dizajnera i gospodarstvenika iz zemalja, poput Danske, Švedske i Velike Britanije, gdje njihova uspješna simbioza traje već desetljećima. Drugo izdanje ponovit će sve uspješne programe s #tdzg 2014. uz dodatak novih, za kojima se javila strukovna i društvena potreba. Naglasak ovogodišnjeg izdanja je na namještaju, kao gospodarskoj grani s najvećim potencijalom u Hrvatskoj. Tjedan dizajna već u prvom izdanju postao je najveće događanje u hrvatskoj posvećeno dizajnu. Hvala partnerima i sudionicima bez kojih to ne bi bilo moguće – istaknuo je Daniel Tomičić, direktor Tjedna dizajna Zagreb.  

  pressica lauba2


  Doajen hrvatskog dizajna Boris Ljubičić na konferenciji za medije istaknuo je: - hrvatski dizajn bitno napreduje. Hrvatska ima zrelu generaciju autora koji mogu izvući problem dizajna kod nas. No, sad je pitanje je li ovo društvo dovoljno zrelo da prihvati taj dizajn. Pa ću samo diskretno reći da ova polemika oko nesretnih registracijskih tablica eto pokazuje da je društvo zapravo slomljeno i da ono ne zna kako bi se u tome snašlo. No, ipak je ovdje cilj kako pomoći gospodarstvu. Mislim da su dizajneri spoznali i jednu i drugu stranu, te sami pokušavaju napraviti svoje projekte. Ovaj je tjedan jako važan, vidi se da dizajnerska scena želi biti sudionikom ovog društva, to je jako, jako bitno. Hrvatska je projekt, dizajn je projekt – kako da se nađu zajedno? - .

  Tina Marković komentirala je revitalizaciju starih prostora u Zagrebu i smještanje Tjedna dizajna - Zagrebu kronično fale prostori za ovakva zbivanja, a mi imamo veliki problem inače, kad radimo svoje projekte, da je gotovo nemoguće doći do dobre lokacije. Lauba nam je izašla u susret kao partner jer cijena  koju bi ovakvi neprofitni projekti bi morali platiti za najam je nama nedostižna. Bilo je puno riječi i o Gredelju kao centru kreativnih industrija, no međutim to su projekti o kojima se govori već desetak godina i ništa se nije realiziralo. Mi pokušavamo i u okviru kandidature Zagreba za Evropsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Vidjet ćete kako se derutni, stari prostori, predviđeni za rušenje, mogu prenamijeniti i urediti, staviti u funkciju kreativnosti. Inače, zgrada TKZ je već trebala biti srušena, no vlasnik nam je izašao u susret i pustio nam je za Tjedan dizajna. No, kako će se to rušiti, mi već danas imamo problem za sljedeću godinu, pa razmišljamo o tome da na isti način oživimo vojarnu preko puta Laube. Pokušat ćemo s Gradom dogovoriti taj prostor i dokazati da to uistinu ima smisla. Već imamo planova za vojarnu, raditi pješački most od Laube do vojarne... - .

  pressica lauba4


  Otvorenje #tdzg 2015. je najavljeno za petak, 08. svibnja u 19.00 sati. Bogati raspored događanja u Laubi i Drugoj zgradi možete pratiti na internet stranici www.tjedandizajna.com ili Facebook stranici Tjedan dizajna, a ulaznica za #tdzg 2015. će biti simboličnih 10 kuna.