Umjetnička veza / Zagreb & New York

  Na poziv Anthonyja P. Rhodesa, izvršnog dopredsjednika SVA (School of Visual Arts) iz New Yorka, a u suradnji sa svjetski poznatim dizajnerom i bivšim učenikom zagrebačkog ŠPUD-a, Mirkom Ilićem, profesorom na SVA, Udrugom bivših učenika ŠPUD-a Zagreb – UBU i Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb  pokrenuta je nova umjetničko-edukativna suradnja između prestižne njujorške Škole vizualnih umjetnosti i zagrebačkog ŠPUD-a. Cilj je ove suradnje afirmacija mladih umjetnika  i dizajnera u nastajanju kroz upoznavanje i povezivanje sa svjetskim tokovima u umjetnosti i grafičkom dizajnu, edukacija ŠPUD-ovaca u SVA programima i dr.  

   

  SVA NY

   

  Suradnja i povezivanje ovih institucija započela je prošle godine u Sloveniji na otvorenju izložbe 'Underground Images'  (Slike iz Podzemne), koja nudi uvid u povijest njujorške Škole vizualnih umjetnosti i kolektivnog talenta njezinog hvaljenog i priznatog Odsjeka za dizajn i ilustraciju.

  Izložba je putujućeg karaktera, pa će tako ove godine, od 27. svibnja do  9. lipnja biti postavljena u Salonu 'Izidor Kršnjavi' u ŠPUD-u, a u sklopu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dizajna 'Dan D', realizirana u suradnji UBU-a  i Hrvatskog dizajnerskog društva.

  Škola vizualnih umjetnosti je tako dodijelila dvije stipendije za učenike ŠPUD-a i to za ovoljetni SVA program  od 14. srpnja do 01. kolovoza za koji je odabrano dvoje učenika koji svojim radom i nastupom zadovoljavaju kriterije za takav program:  Hana Reberski (mentor prof. Filip Pintarić) i Ivan Stanišić (mentor prof. Vinka Mortigjija Anušić). Mladi će učenici ovo ljeto u New Yorku imati jedinstvenu priliku surađivati sa svjetski poznatim i uspješnim dizajnerima i umjetnicima. Troškove smještaja i programa za učenike u cijelosti pokriva SVA, potrebno je međutim osigurati još troškove povratnih karata za koje UBU još traži sufinanciranje institucija.

   

  UBU M.Juza B.Cesar M. IlicMirko Ilić sa suradnicima

   
  - Povezivanje s institucijom od ovakvog značaja otvorilo bi nove horizonte mladim kreativcima u domovini kao i bezbrojne mogućnosti razmjene iskustava i suradnje srednjoškolskih i visokoškolskih ustanova kako u Hrvatskoj tako i u svijetu što se danas ističe kao prednost i visoki stupanj razvijenosti društva - istaknuli su voditelji projekta Filip Pintarić, Bernarda Cesar i Marija Juza.