Wellness guru / Flotation terapija

  Terapija plutanja iliti Flotation ima neposredan utjecaj na ublažavanje boli i eliminaciju stresa, te je jedan od novijih hitova u američkoj, pa i svjetskoj wellness kulturi - priča wellness managerica Neda Alaupović. - Zapravo se radi o primjeni senzorne deprivacije u floatation spremnicima s morskom soli iz Mrtvog mora, a rezultat je izuzetno relaksirajući tretman u bestežinskom stanju koji se kombinira sa zvukovima, svjetlima i mirisima - . 

   

  flotation tank crFoto: yumlist.blogspot.com

   

  - Preporučuje se ukoliko osobi treba duboka relaksacija, ima nesanicu ili je konstantno napeta. Primijećeno je da ova metoda poboljšava koncentraciju i kreativnost, rješava jet-lag probleme, te poništava osjećaje stresa i tjeskobe. Jedan sat plutajući u float tenku ima učinak kao 4 sata sna, a to je uglavnom zbog posljedica senzorne deprivacije uzrokovane unutar flotacijskih spremnika - .

  Mnogi sportaši, pisci i umjetnici doživjeli su ogromne prednosti ove plovne terapije, a dobrobiti su:
  •    duboka relaksacija
  •    ubrzava zacjeljivanje ozljeda
  •    poboljšava performanse koristeći vizualizaciju
  •    kompletan fizički i mentalni antistres
  •    duboko mišićna relaksacija
  •    pomlađuje razinu energije
  •    poboljšava kreativnost
  •    potiče kreativnost
  •    promiče proces jasnoće misli.

   

  woman-floating2Foto: olyfloat.com


  Medicinske prednosti plovne terapije
  Korištenje terapije plutanja ima brojne prednosti: uslijed gravitacije slobodnog plutanja tijelo se uravnotežuje i iscjeljuje iznutra, a sva osjetila se odmaraju. Filozofija terapije plutanja je ponuditi ljudima mogućnost još jednog načina vraćanju aspekta zdravlja, fizički, emocionalno ili psihičko. Prednost terapije plutanja je omogućiti većini pojedinaca da dožive vrlo duboke razine opuštanja, u vrlo ranim fazama ove terapije. Ne treba naučiti nikakvu posebnu tehniku da bi se aktivirali za relaksaciju.

   

  floatation tank-submerged-1Foto:oceanicexperiencewellness.com


   
  Povijest plovnih spremnika
  1954.,  dr. John C. Lilly, liječnik i neuro-psihijatar počeo je raditi istraživanje o podrijetlu svijesti i svom odnosu prema mozgu. Uronio se u bazen zasoljene tekućine čija je toplina održavana na fiziološkoj razini, a iz vode mu je virio samo nos. Sama je prostorija bila zvučno izolirana i mračna. Uglavnom, svoje iskustvo opisuje kao - ponovno rođenje: prekrasno, relaksirajuće stanje uma sa živahnim, očaravajućim halucinacijama. Glavni fokus dr. Lilly bio je stvoriti uređaj koji će oduzeti ili ograničiti broj vanjskih podražaja, tako da mozak i pojedinac može biti ispitan u totalnoj izolaciji.