Znate li što je to Čovjekdan?

  - Većina tekstova nastala je u razdoblju mog rada u marketinškoj agenciji - priča suautorica projekta Čovjekdan, predstavljenog u petak u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza - kad jednostavno nisam imala vremena pisati dugačke tekstove, priče ili roman. Pisala sam između dva telefonska poziva ili dvije PowerPoint prezentacije. U isto sam vrijeme počela nailaziti na sintagmu čovjek/dan ili čovjek/sat kao načine korporativnog vrednovanja angažmana zaposlenika u nekom projektu. To je, naravno, hrvatski prijevod engleskih termina ‘man/day’ i ‘man/hour’. Činilo mi se da je to izvitopereno shvaćanje svijeta u kojem je zarađivanje novca i stavljanje čovjeka u službu korporacija na svojem vrhuncu - .

   

  IMG 20140324 090522


  Autorice projekta Čovjekdan su spisateljica Iva Ušćumlić Gretić, likovna umjetnica Irena Frantal i fotografkinja Mare Milin, uz potporu kulturne udruge Le Tim, no cijela priča ne završava na promociji male knjižice napravljene tehnikom art of book, koja više izgleda kao umjetnički objekt, nego knjiga. Naime, ako naiđete, negdje u Zagrebu, na plakat koji vas pita - za što živiš? - zamislite se i pošaljite odgovor na www.covjekdan.com jer kaže Iva - uvjereni smo da svatko ima svoju strast i svoje pogonsko gorivo koje ga provlači kroz najteže dane. Svaki je odgovor legitiman, samo odgovor mora postojati - .

  Možda ćete si to neobično pitanje postaviti na sasvim običnoj lokaciji: tramvajskoj stanici, na putu do dućana, dok šećete psa… Svaki odgovor je dobar odgovor jer zasigurno imate neku nit vodilju, smisao, strast!

  Na Facebooku ih možete naći ovdje.

   

  IMG 20140324 090605

   

  IMG 20140324 090646

   

  IMG 20140324 090714