BORG na TTF-u // futuristički (i patentirani) TERMALNI maneken slavi 5. rođendan!

  Već 5 godina na zagrebačkom Črnomercu stanuje Termalni maneken kojeg potpisuje istraživačka skupina u Zavodu za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea.

   Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Bok frende! - R2D2 and C3PO


  Termalni maneken je izrađen iz aluminija, ima oblik ljudskog tijela i može pomicati ruke i noge. Visok je 178 cm i ima masu od 70 kg, opseg grudi mu je 100 cm tako da simulira čovjeka koji nosi mušku odjeću s oznakom 50 za odjevnu veličinu. U njega su ugrađena 204 minijaturna grijača koji simuliraju održavanje temperature ljudskog tijela tako da je na površini tijela prosječna temperatura od 34 Celzijeva stupnja, slično kao i temperatura kože u ljudi – ističe Rogale.

  Na kojem principu radi termalni maneken?


  Mjerni sustav za određivanje statičkih i dinamičkih toplinskih svojstava odjevnih kompozita i odjeće, razvijen na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, objedinjava mjerne sustave za određivanje toplinskih svojstava slojeva odjeće (nazvanih odjevnim kompozitima) u obliku tzv. vruće ploče i odjevnih predmeta (tzv. termalni maneken) koji su smješteni u zajedničku klima komoru.

   

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700

  Određivanje toplinskih svojstava na termalnom manekenu se obavlja u trenutku uspostave toplinske ravnoteže između tijela manekena i vanjske temperature u klima komori što se uočava korištenjem sustava senzora i poznatih podataka pomoću posebno konstruiranog unutarnjeg mikroračunalnog sklopa za svaki od 26 mjernih panela.


  Na taj način se izbjegava uporaba velikog broja vanjskih konvencionalnih mjerila električne snage, a određivanje dinamičkih toplinskih svojstva omogućuje složeni pneumatski sustav cilindara i poluga, ugrađen u tijelo manekena, koji pomiče ruke i noge simulirajući pri tome hod čovjeka brzinom od 5 kilometara na sat. Tim sustavom se izbjegava uporaba nezgrapnih vanjskih pokretačkih mehanizama i njihov negativan utjecaj na točnost rezultata mjerenja.


  Termalnim manekenom je omogućeno da se postupak mjerenja i izračuna toplinskih svojstava kompozita ili odjeće 240 puta automatizirano ponavlja na jednak način u vremenskom intervalu od 20 minuta nakon čega se mjerni sustav sam zaustavlja, izvodi se statistička obrada, rezultati se prikazuju na zaslonu računalnog monitora, te tiska protokol i rezultati izmjere toplinskih svojstava odjevnog predmeta u koji je bio odjeven termalni maneken.
  Određivanje toplinskih svojstava može se izvoditi pri mirovanju termalnog manekena i pri simulaciji hoda te pri standardom određenih temperatura okoliša i brzini strujanja zraka odnosno vjetra.

   

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Istraživačka skupina u Zavodu za odjevnu tehnologiju Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea, razvila je u svom dosadašnjem istraživačkom radu tzv. termalnog manekena za ispitivanje toplinskih svojstava odjeće i tzv. vruću ploču za ispitivanje toplinskih svojstava tekstilnih plošnih proizvoda i kompozita. Oba uređaja smještena su u istu klima komoru i rade pod istim ispitnim uvjetima koji mogu biti određeni normama ili proizvoljno u širokim rasponima. Uređaji su međusobno povezani i sačinjavaju objedinjeni mjerni sustav.


  Tijekom vremena, na mjernom sustavu su izvođena vrlo opsežna ispitivanja toplinskih svojstava odjeće s posebnim fokusom na namjensku zaštitnu odjeću za vojsku, policiju i specijalne službe.

  Utvrđeno je da mjerni sustav ima izuzetnu primjenjivost za određivanje toplinskih svojstava već gotovih odjevnih predmeta, ali može poslužiti u proizvodnom procesu za projektiranje novih vrsta odjevnih predmeta od kojih se očekuje točno određena razina toplinske zaštite.

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Maison Margiela


  Mjerni sustav može izmjeriti ukupna toplinska svojstva odjeće pojedinog odjevnog predmeta ili kompozita.


  U proizvodnji novih odjevnih predmeta moguće je, koristeći termalnog manekena, izvesti egzaktno tehničko projektiranje odjeće na način da se unaprijed odrede točni toplinski parametri ugrađenih kompozita (jedan ili više slojeva spojenih i/ili ugrađenih različitih tekstilnih i/ili drugih materijala).


  Do sada su korištene uglavnom iskustvene metode, a uspješnost toplinske izolacije projektirane odjeće nije se mogla egzaktno provjeriti mjerenjima.

  Koje su njegove prednosti u svakodnevnom korištenju za dizajnere, tehnologe...?

  Pri kupnji odjeće koja je primarno namijenjena zaštiti od hladnoće (zimski kaputi, vjetrovke, ogrtači, džemperi, puloveri, zaštitna odjeća i sl.) još uvijek ne postoji točna egzaktna mogućnost ocjene odjevnog predmeta s aspekta točno izmjerenog stupnja toplinske zaštite.

  Kupcu stoga preostaje da odjevni predmet kupuje spram svog vizualnog dojma i iskustvene procjene konstrukcije odjevnog predmeta, debljine materijala i njegovog sirovinskog sastava, a da zapravo ne zna stvarne toplinske zaštitne karakteristike.

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700


  Isto tako, kad se dvoumi između dva odjevna predmeta koja želi kupiti, ne može približno točno odrediti koji od njih ima bolja toplinsko izolacijska svojstva. Tako je danas uobičajeno da je na ovjesnim etiketama odjeće istaknuta oznaka odjevne veličine ili neka druga tjelesna mjera koja dodatno karakterizira odjevni predmet, ali nikad na ovjesnoj etiketi, uz oznaku konfekcijske veličine, nije istaknut i određen toplinski parametar koji bi davao egzaktan podatak o toplinskom svojstvu odjevnog predmeta, npr. vrijednost toplinskog otpora odjeće, toplinske vodljivosti odjeće, toplinske izolacije i sl.


  Stoga pri kupnji odjeće, pri izboru više različitih odjevnih predmeta, jednostavno nije moguće točno odabrati odjevni predmet s najboljim termo-izolacijskim svojstvima.
  Sličan problem ocjenjivanja i odabira javlja se i pri procjeni karakteristika toplinskih parametara zaštitne odjeće i odora specijalnih službi, kad na raspisani natječaj pristignu odjevni predmeti više različitih proizvođača koji koriste različite krojeve odjeće, materijale, sirovinski sastav i kombinacije ugrađenih kompozita (osnovnih tkanina, ojačanja, ljepivih međupodstava i podstava).

   

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Iris Van Herpen

  Gdje je i kada proizveden, tko su autori projekta, koliko je trajao razvoj?


  Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, također pod vodstvom prof. dr. sc. Dubravka Rogalea, razvija se inteligentna odjeća s adaptivnim termoizolacijskim svojstvima koja ima svojstvo automatskog prilagođavanja potrebne toplinske izolacije s obzirom na utvrđeno stanje okoliša i fizičke aktivnosti nositelja odjeće te time iskazuje inteligentna svojstva prilagodbe promjenjivim u okolišnim uvjetima.


  Da bi se dokazala ispravnost rada razvijenog prototipa inteligentne odjeće, u sklopu tehnologijskog projekta, financiranog od Hrvatskog instituta za tehnologije, 2013. je godine osmišljen, patentno zaštićen i realiziran, u roku od dvije godine, termalni maneken. Sav mjerni sustav, kao i softver razvijen je u Hrvatskoj.

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Jef Montes

   

  Je li vaš termalni maneken prisutan na nekim drugim tržištima u svijetu?

  Za sada, na Tekstilno-tehnološkom fakultetu je instaliran jedini prototip ovog termalnog manekena. Mnoga strana rješenja imaju niz tehničkih nedostataka i manjkavosti u primjeni. Svi ti mjerni sustavi su još uvijek u fazi razvoja, složeni su i skupi. Stoga nisu komercijalno dostupni, te se ne primjenjuju u većem obimu.


  Uočene manjkavosti drugih i vlastita inovativna rješenja rezultirala su uspješnom prijavom i dobivanjem patenta PK20130350 pod nazivom Mjerni sustav za određivanje statičkih i dinamičkih toplinskih svojstava kompozita i odjeće. Spomenuti mjerni sustav je ispitan i pokazuje izvrsne rezultate u radu, a pri čemu se pokazao boljim od postojećih rješenja.

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700

  Kvalitetu i inovativnost projekta dokazuju i brojne nagrade dobivene za razvoj termalnog manekena kao što su Silver medal na 17th Moscow International Salon of Inventions and Innovation Technologies Archimedes, Silver medal na 6 th European exibition of creativity and innovation EUROINVENT, Silver medal na Macau International Innovation and Invention Expo 2014, Zlatna medalja na 39. Inova/10. Budi uzor 2014 - hrvatski salon inovacija s međunarodnim sudjelovanjem, Zlatna medalja na 13. međunarodnoj izložbu inovacija ARCA.

  Prof. dr. sc. D. Rogale je za razvoj termalnog manekena, ali i ostalih inovacija i izuma (ima ukupno 18 inovacija i 23 patenta u zemlji i inozemstvu) dobio, između ostalog i Godišnju Državnu nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za 2013., Priznanje Hrvatske zajednice tehničke kulture, Nagradu dekanice Tekstilno-tehnološkog fakulteta za izniman doprinos području inovacija...

   Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700

  Balmain

  Balmain Fall Winter 2018 Runway08 450x700
  Missguided