2014: godina nosivih tehnologija

    Kad je riječ o novostima u sferi mode, očito je da se tehnologija sve više približava našoj garderobi, a styling SF filmova sve nam je bliskiji. Važnost ovog iskoraka mode u tehnološke vode naglasio je i nedavni prelazak Angele Ahrendts iz modne kuće Burberry u tvrtku Apple. Upravo je Angela zaslužna za tehnološki napredan imidž prestižne britanske modne marke, koja, među ostalom, uživo prenosi modne revije putem interneta i jedna je od prvih koja je prihvatila tehnologiju kao dio modne formule. Apple je osim Angele zaposlio još jednog modnog znalca: u njihovim je značajnim redovima odnedavno i bivši predsjednik kuće Saint Laurent, Paul Deneve. Među planovima se nalazi i novi projekt: iWatch. - Nosive tehnologije vrlo su zanimljivo područje, ima se dosta toga za istražiti, vjerujem da će se uskoro brojne kompanije zainteresirati za nosive tehnologije - istaknuo je još prošle godine direktor Applea, Tim Cook.

    Sony-SmartWatch


    Ne samo da je moderno imati smartphone i tablet, već je tehnologija ozbiljno zagrizla u ono što nazivamo suvremenim načinom života. Diktira nam komunikaciju s okolinom, pa putem naših "ljubimaca" uvelike reguliramo društveni život, iako je, reći će mnogi, staro dobro nalaženje u kafiću jedini pravi i dobar način druženja. No, nove tehnologije uvelike utječu na naš život, pa se pomalo okrećemo i modnim dodacima koji su uvijek uz nas, te smo preko njih povezani s ostatkom svijeta, odnosno interneta… Sony i Samsung satovi sve je popularniji i potrebniji, a Google glass, za koje brojni ističu kako im je potreban redizajn opasno se približavaju našoj svakodnevici. No, mnogi čekaju da se Google glass pojavi u nekoj dizajnerskoj varijanti, kako bi imali malo više trendovski izgled. Ipak, nije to tako lako, dizajn tehnoloških proizvoda mnogo je kompleksniji nego modni dodatak, pa je suradnja dizajnera i tehnologa potrebnija nego ikad.

    google-glass-wallpaper-hd2


    Na prošlogodišnjoj konferenciji Wearable Tech, održanoj u San Franciscu, 2014. je najavljena kao krajnje vrijeme da inovatori, dizajneri i tehnolozi ulože u nosive tehnologije. Među zaključcima našli su se neki savjeti koje valja ponoviti:
    1. Razmišljajte izvan okvira, nosive tehnologije moraju korisniku pomoći u donošenju svakodnevnih odluka, poticati ciljeve, ojačati njegove odnose s drugim ljudima. Uspjeh proizvoda ovisit će ne o samim aplikacijama koje koriste, već o interaktivnosti nosive tehnologije i načinu na koji se ona uklapa u svakodnevicu.
    2. Velik izazov predstavlja trajnost baterije, baš kao i kod mobitela. Upravo zato usko surađuju proizvođači tekstila i tehnolozi, pokušavajući riješiti problem napajanja nosive tehnologije.
    3. Nosive tehnologije mogu se smjestiti u sve kategorije: zdravlje, fitness, zabava, hrana…

    Trey Phillips, dizajner modne kuće Vera Wang, smatra da su nosive tehnologije mnogo više od satova i naočala, dok se tvrtka Wearable Esperiments već neko vrijeme bavi izazovima koje ovo područje donosi. Naime, pitanje je dana kad će nam se tehnologija približiti još više, tako da nam SF filmovi neće biti više toliko – znanstvena fantastika.

    Samsung Galaxy  wrist watch28