Username *
Password *
Remember Me

Jedna od najboljih futurističkih filmskih prognoza na temu šminke zasigurno je scena iz Petog elementa kad se Milla Jovovich našminka u sekundi, nakon što oči sakrije iza malog Chanel printera. Ponekad se čini da smo daleko od toga, kao na primjer kad nam pukne vrh olovke za oči ili nam se razbije omiljeno sjenilo, ali zato nam projekti poput Omote / Real Time Face Tracking & Projection Mapping otvaraju oči i podsjećaju na činjenicu da tehnologija ipak ide naprijed i na području šminkanja, te da se itekako pokušavaju pronaći novi načini oslikavanja lica. Da stvar bude bolja, ovakve tehnologije primjenjive su na brojnim drugim područjima, pa itekako imaju smisao.

 

omote face tracking 05


Ovdje se radi o mapiranju lica koje se dešava u realnom vremenu, odnosno dok se lice miče, projekcija se pomiče zajedno s njime. U videu možete pogledati kako to stvarno izgleda, djevojka djeluje kao da mijenja kožu, iako ona zapravo nije našminkana, na licu nema ništa, ali zato projekcija izgleda totalno realno.

 

 

Iako znamo da je to samo projekcija, detalji su fascinantni, na primjer kad model otvori oči, a one su plave, iako su zapravo crne. Video je radio producent iz Tokyja, Nobumicihi Asai koji je ovo predstavio gotovo kao umjetničku instalaciju, no takva tehnologija definitivno ima potencijalnu primjenu u svakodnevnom životu, medicini, estetici, kozmetičkoj industriji... 

 

Omote-Real-Time-Face-Mapping5-640x352

Kad je manekenka sjela pred projektor, kompjuter je izmjerio, mapirao njezino lice 3D laserima. Nakon toga je sve moguće: kad softver zna sa čime raspolaže, samo je nebo granica. Na licu odnosno tijelu se može projicirati što god. Možda će se jednoga dana na taj način projicirati i kostimi na glumce, što bi vjerojatno bila ušteda, ili na primjer cijele kulise, pa čak i na pravim ulicama - projektor ne poznaje granice i veličine. Ovo je jedan od projekata koji fascinira svojom tehnologijom, te ćemo o njemu i sličnim stvarima zasigurno još čitati, a možda i sami koristiti!

 

485669355 1280

 

Komentari (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

Fascinantno što sve tehnologija može napraviti! Pitam se samo ima li tome kraja i što još možemo očekivati?

 
There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location