Username *
Password *
Remember Me

Kao što smart narukvice koje biraju amateri donose podatke o brojevima koraka, potrošenim kalorijama, notifikacije i pozive, tako profesionalni sportaši koriste malo kompleksnije gadgete i aplikacije - radi se o tome da je sport stigao na novu razinu, pa su te tehnološke novotarije itekako bitne tijekom treninga, vježbanja, ali i samih utakmica. Baš kao što to radi trener, tako brojke skupljene tijekom akcije mogu pomoći i otkriti najslabije točke, ali i one najbolje, na čemu treba još poraditi i što unaprijediti.

BabolatTennis cr

 

Sportaši danas često izlaze na teren opremljeni malim gadgetima, ne vide se, ali su tu – jedan od njih je ShotTracker koji se sastoji od senzora i narukvice koja skuplja sve relevantne podatke i onda ih obrađuje u svrhu poboljšanja sposobnosti. Nadalje, tu je Vert, motion tracker (pričvrsti se na hlače) koji je napravljen za košarkaše jer se fokusira na skokove, koji su ispod mreže itekako bitni. Javlja i kad snaga slabi, može očitati tjelesno stanje, odnosno kad je igrač na izmaku energije, a kad je na vrhuncu.

VERT jump measuring device 1

 

SwingTracker slično radi u bejzbolu – dio je palice i pri svakom pokretu bilježi podatke o udarcu, i to u realnom vremenu. Donosi čak 15 različitih informacija, kao što su snaga, brzina, kontrola… I tenisači se imaju čemu veseliti: poznata kompanija Babolat predstavila je na nedavnom CES-u smart reket: u ručki je senzor koji će zapamtiti broj i vrstu udarca i sve njihove karakteristike, te ih na kraju izračunati, procijeniti i donijeti odličan pregled meča, na način mnogo kvalitetniji i kompaktniji nego što je to bilo do sada moguće.

 

kinexon

 

I grupno bilježenje postalo je popularno, uz pomoć GPS sustava koji stvaraju sliku igre i bilježe gdje se koji igrač i koliko dugo zadržao. Slika kretanja igrača u igri od velike je važnosti, a ovakvi sustavi rade preciznu sliku i donose brzu projekciju. Jedan od takvih softwera nudi njemačka tvrtka Kinexion koja surađuje s klubovima čija je želja na jednostavan način otkriti kretanje svih igrača.

 

catapult sensor

 

U ovoj je branši moćna australska kompanija Catapult, već surađuju s američkom National Football ligom (Super Bowl). Oni nude GPS praćenje kao i senzore za bilježenje svih relevantnih podataka tijekom igre, ne samo grupno, već i za pojedinca.

Tehnologija je napredovala i kad je riječ o osjetu udarca - predstavljen na CES-u, materijal D30 idealan je za sve kontaktne sportove jer upija udarac, na dodir je mekan, poput gela, dok pri udarcu postaje čvrst. Zovu ga Non Newtonian materijal, te se lako ugrađuje u kacige, štitnike i slično.
Sport je dobio svoj upgrade - precizni podaci koji se dobivaju spomenutim inovacijama omogućuju trenerima i igračima da unaprijede igru i otklone nedostatke na najbolji i najbrži mogući način.

 

helmetD30