TPS-L2 Walkman sretan ti rođendan

  Legenda ima rođendan: TPS-L2 Walkman je bio prvi pravi prijenosni kazetofon dostupan na tržištu te je otvorio vrata uzbudljivoj novoj eri prijenosnih uređaja za slušanje glazbe – bilo je to davne 1979. godine. Imao je kompaktni dizajn, taktilne kontrole,zadovoljavajući "klik" zvuk kada pritisnete tipku "Stop". Čak je imao i dva ulaza za slušalice, tako da se slušanje mjuze moglo i podijeliti – bila je to super napredna ideja za ono vrijeme.

  Razvoj Walkmana


  Walkman je ubrzo postao vruća roba - distributeri su se borili s potražnjom, a u roku od deset godina prodano je 50 milijuna uređaja. Naziv Walkman ubrzo je postao sinonim za inovaciju. Bio je tu i WM-101, prvi Walkman koji je došao s punjivom baterijom, potom MZ-1 pa prepoznatljivi D-E01 "Discman", zatim klasični WM-F5 sportski Walkman i, najrecentniji ZX2, koji pruža vrhunsko hi-res audio iskustvo slušanja.

  Povijest Walkmana


  Dizajn Walkmana u potpunosti je izdržao test vremena, etabliravši se kao jedan od ultimativnih dizajnerskih klasika unutar moderne tehnologije, istovremeno savršeno utjelovljujući japansku baštinu. Godine 1990. BBC-jev dokumentarac proslavio je 10 godina Walkmana, a Stephen Bayley, autor Sony dizajna, držao je jedan od prvih Walkmana u rukama i rekao: "Sve što je prekrasno detaljno, kao i maleno te kao i dobro napravljeno kao ovaj walkman nije moglo doći niotkuda osim iz Japana."

  Razvoj Walkmana2


  Walkman je do sada postalo univerzalno ime - godine 1986. je dodano u Oxfordov rječnik engleskog jezika. Njegova ostavština je dokumentirana u knjigama i na web stranicama fanova - ispunjenih ljubiteljima Walkmana koji su nostalgični za vremenom kada su prvi put ugledali TPS-L2 . Do dana današnjeg, svaki proizvod iz Sonyja nosi istu inovativnost i pažnju usmjerenu na detalje koje su učinile TPS-L2 toliko uspješnim.

  ZX2 1

  Slušanje glazbe - nekad walkman, danas smartphone