Username *
Password *
Remember Me

Izgleda poput kože a i čvrst je poput nje – novi materijal od otpadaka voća osmislila je grupica nizozemskih studenata i utemeljitelji projekta Fruitleather Rotterdam. Željeli su projektom ujediniti probleme recikliranja i bacanja hrane: - pošto naša Willem de Kooning Akademija gleda na plac, vidjeli smo koliko se svakodnevno baca hrane. Pod je u potpunosti prekriven ostacima i to nam je dalo ideju. U tom smo trenutku shvatili da dizajnerski proces moramo proširiti na ekologiju i nove materijale - ispričao je Hugo de Boon za Mashable.

fruitleather-001 cr

Nakon istraživanja, tim je uspio skupiti 3 i pol tone voća koje je spremno za otpad. Inače, otpad voća se plaća iako prodavači često idu zaobilaznim putem i bacaju voće ilegalno – razvoj novih materijala koji uključuju otpatke zasigurno bi riješio ove i slične probleme. Sada tim Fruitleather Rotterdam skuplja otpatke raznog voća kao što su mango, naranče, nektarine, jabuke... Proces je, ističe De Boon, za sada njihova mala tajna, no otkrio je osnove: nakon što skupe voće prvo sve očiste od koštica. Onda ga dezinficiraju tako da sve skupa skuhaju i pomiješaju, naprave kašu koja ne trune dalje. Ostaje im pasta koju mažu na posebnu površinu koja je ključna za proces sušenja. Kad se sve skupa sasuši, materijal je gotov, spreman za krojenje. Čega? Napravili su dakle torbu, istražuju dalje.

Ističu da im kreiranje torbe nije bila prva ideja, no ona je svakako privukla pažnju. Probudili su interes ne samo modnih brendova, već i automobilskih kompanija i onih koje se bave uređenjem interijera.

fruitleather-009 crfruitleather-bag

fruitleather-003 crfruitleather-008