Username *
Password *
Remember Me

Ako je suditi prema recentnim novotarijama, miš kojega držite u rukama i pripadajuća tipkovnica, a i klasičan monitor u kojeg gledate, polako ali sigurno kreću put nekog relevantnog tehničkog muzeja: pozdravljamo nove tehnologije koje će nas ubaciti u ulogu Tom Cruisea iz Minority Reporta (2002.) samo što će naša biti - realnost.

tom-cruise-minority-report
Tom Cruise @ Minority Report


Ključni tehnološki razvoj ide u smjeru pametne odjeće i modnih dodataka koji će nam omogućiti upravljanje čitavim tijelom: Gest controller paše nam kao rukavica. Reagira na pokret dlana i svakog prsta, čita doslovno svaki mogući pa i najmanji pokret. Na gornjem djelu dlana te rukavice kriju se akceleratori, žiroskop i magnetometar koji prevode naš pokret u jezik razumljiv kompjuteru. A ostalo je… ne povijest, već naša nadamo se bliža budućnost. Sličan projekt je Impacto, odnosno koncept koji podrazumijeva najveću moguću osjetljivost na pokret, te se usklađuje s VR oglavljem koja već danas postoje u komercijalnoj uporabi. Njime je moguće upravljati okolinom koju vidimo u virtualnoj realnosti i koristiti sve moguće pokrete tijelom koji onda postaju pokreti našeg avatara.

Gesturex519

Tu je i Teslasuit kojeg kreira Tesla studio. Odijeva se od vrata do pete, izgleda kao odijelo za surfanje no zapravo pretvara cijelo tijelo u kontroler. Senzori se nalaze posvuda, ugrađeni su u tkanje i na taj način sve pokrete prenose na kompjuter. Naravno, spaja se na VR oglavlje koje dodatno širi horizonte. Ako se tako nastavi – očito je da će miš, tipkovnica i ekran postati suvišni. Korištenje kompjutera postat će direktnije i detaljnije!

tesla-suit

impacto

Impacto

avengers-iron-man-962x644

Robert Downey Jr. @ Avengers

 

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location