Username *
Password *
Remember Me

Automobil – kultura mobilnosti ime je izložbe koja se 11. siječnja 2016. otvara u zagrebačkom Tehničkom muzeju Nikola Tesla. Izložba predstavlja Zagreb kao urbano središte i Hrvatsku kao sredinu bogate kulturne povijesti, sagledane kroz prizmu svima nam bliskog automobila - spoja tehnoloških rješenja i dostignuća određenog vremena te dizajnerskih kreacija.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI1

Automobil se predstavlja kao ikonički znak moderne kulture, umjetnosti i dizajna u razdoblju od 1920-ih do kraja 1960-ih godina, u kojem se na reprezentativnom uzorku prati artikuliranje moderniteta.


- Jules Verne je pišući 1880. u romanu La Maison à vapeur o ekspediciji koju po Indiji prevozi ogromni metalni slon na kotačima na parni pogon, nevjerojatno precizno predvidio mnogostrukost uloge automobila u nadolazećem vremenu: - moderni automobil... kakav san! Zaustaviti se, hodati, šetati ili galopirati po želji, nositi sa sobom ne samo spavaonicu nego i salon, blagovaonicu, sobu za pušenje i naravno kuhinju s kuharom – to je napredak! -. Nije ni slutio da se taj san o hibridu čovjeka i stroja već počeo ostvarivati kada je Karl Benz uspio pokrenuti motor prototipa automobila. Zajedno s ponoćnom zvonjavom u novogodišnjoj noći 1879. zvuk motora najavio je početak novog doba u kojem će automobil ubrzo postati metafora moderniteta. Pojam novoga jedna je od temeljnih odrednica utopijske projekcije u povijesnoj avangardi... - Jasna Galjer, iz teksta Automobil - metafora moderniteta za katalog izložbe.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI2

  - Od kada je Karl Benz 1886. godine patentirao automobil, širom svijeta su proizvođači proizveli gotovo 3 milijarde automobila. Ako je vjerovati Marian Šuman-Hreblay i njezinoj knjizi Automobile Manufacturers Worldwide Registry, od 1770. godine i kapetana Cugnota do danas se u proizvodnji automobila s manje ili više uspjeha okušalo 10.693 imena širom svijeta - napisala je Jasna Galjer, autorica izložbe.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI10

Na izložbi su zastupljeni ključni događaji naše kulturne povijesti, kao što su izložbe automobila na Zagrebačkom zboru, Concours d'elegance, međunarodne automobilske utrke i djelovanje automobilističkog kluba te osoba koje su s njime bile povezane. Osim automobila vizualnoj atraktivnosti izložbe pridonose reklamni oglasi u novinama i časopisima, plakati, filmovi i fotografije, odjeća i modni pribor koji ilustriraju ulogu automobila u nastajanju urbane kulture. Cilj je na uvjerljiv i vizualno atraktivan način pokazati različite segmente kulturne produkcije; od vrhunskog reklamnog grafičkog oblikovanja zagrebačkih agencija, fotografija najpoznatijih autora na kojima se pojavljuju automobili kao simboli modernizma (Doneganija, Toše Dabca, Đure Janekovića, Franje Mosingera), odnosno scena s prizorima gradskih ulica, automobilskih utrka, do arhitekture i urbanizma (garaže, benzinske crpke).

IZLOZBA AUTI TEHNICKI21

Posjetitelji će moći vidjeti izuzetno važne i slavne vintage automobile: tu su Ford T iz 1922., Hansa 1100 iz 1939., Citroën DS iz 1966. te Jaguar E type Ser 2 iz 1969. godine. Svi su oni na sebi svojstven način obilježili povijest automobila u kulturološkom, tehničkom ili dizajnerskom aspektu te predstavljaju simbol industrijske estetike i modernog doba kao i mjesto automobila u definiranju moderne kulture. Stoga se automobili prezentiraju u kontekstu kojem pripadaju, odnosno dimenziji vremena i prostora. Riječ je primarno o automobilima koji su bili u upotrebi u Hrvatskoj te se ovdje i danas nalaze, potvrđujući činjenicu da je automobil na našim prostorima imao važnu društvenu funkciju koju je imao i u svjetskim razmjerima iako Hrvatska nikada nije imala vlastitu automobilsku industriju.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI5

Ovakav kompleksni prikaz automobila i njegova utjecaja na društvo do sada nikada nije prezentiran hrvatskoj javnosti koja će prvi put imati priliku vidjeti neke eksponate te arhivsku građu koja je do sada bila nedostupna u privatnim kolekcijama.
Radno vrijeme izložbe: utorak–petak: 10 – 19 sati; subota–nedjelja: 10 – 17 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno. Izložba o automobilima bit će otvorena do 6. ožujka 2016.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI3

O autorici izložbe:
Dr. sc. Jasna Galjer redovita je profesorica na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Do 2001. radila je u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu kao voditelj zbirke dizajna i arhitekture, u zvanju muzejskog savjetnika. Autorica je desetak studijskih i monografskih izložbi iz područja dizajna, arhitekture i primijenjene umjetnosti te 50-ak znanstvenih i oko dvjesto stručnih radova iz interdisciplinarnog područja povijesti i teorije umjetnosti dizajna i arhitekture. Objavila je knjige Likovna kritika u Hrvatskoj 1868.-1951. (2000.), Dizajn pedesetih u Hrvatskoj : od utopije do stvarnosti (2004.), Expo 58  i jugoslavenski paviljon Vjenceslava Richtera (2009.), Arsovski (2010.). Dobitnica je državne nagrade za znanost za 2009. godinu.

IZLOZBA AUTI TEHNICKI11IZLOZBA AUTI TEHNICKI12IZLOZBA AUTI TEHNICKI20IZLOZBA AUTI TEHNICKI22IZLOZBA AUTI TEHNICKI25IZLOZBA AUTI TEHNICKI41IZLOZBA AUTI TEHNICKI42IZLOZBA AUTI TEHNICKI44IZLOZBA AUTI TEHNICKI55IZLOZBA AUTI TEHNICKI56