Username *
Password *
Remember Me

Izložba Science Fiction – New Parallel Worlds otvara se u zagrebačkom Tehničkom muzeju ovaj četvrtak, 10. studenog 2016. s početkom u 21 sat. Izložba tematizira podjednako visokorazvijenu i »siromašnu« znanstvenu fantastiku predstavljajući radove koji kao da su rađeni za neki drugi, paralelni svijet.

Što je zapravo znanstvena fantastika? Jesu li to isključivo visokotehnološka rješenja ili prije svega ingenioznost ljudi koji iza tog pojma preispituju granice svoje lucidnosti podastirući nova i neiscrpna viđenja materije i pojava koje nas okružuju?

Artefakti ove izložbe svojim karakterom nisu naprave za imaginarnu teleportaciju u svijet svemirskih brodova, već naprotiv osvrt na svakodnevne pojave koje artikulacijom specifičnih koncepata predstavljaju drugačije viđenje stvarnosti.

 space

Radovi su inspirirani antologijskim znanstveno-fantastičnim filmovima, stripovima i literarnim djelima sa svim spekulativnim i fiktivnim elementima koji ih prate. Iz tog konteksta ove su tvorevine interpolirane u nove strukture elektroničkih radova i interaktivnih sučelja. Izložba predstavlja i radove koji se bave preispitivanjem stvarnosti u smislu manipulacije naših osjećaja i privatnosti, ali i tehnologije.

Kako granice znanstvenofantastičnog žanra nisu jednoznačno definirane ni ograničene – što predstavlja izvjesnu analogiju s intermedijalnim i hibridnim umjetnostima te vibrantnim inovativnim suvremenim praksama – tako i radovi ove izložbe u svojoj formi nisu strogo definirani, već prilikom čitanja značenja nude široko polje poimanja omogućujući i autorima i publici propitivanje i živ odnos prema »konzumiranju« artefakta.

Izložba ugošćuje međunarodne umjetnike i domaće razvojne programere, te standardan postav »Radione« koji čine dizajneri, makeri/hakeri, elektroničari i intermedijalni umjetnici.

Izložba ostaje otvorena do 20. studenog 2016. Radno vrijeme je od 12 do 21 sat, ponedjeljkom zatvoreno.

Sudjeluju: Igor Brkić, Alenka Dmitrović, Deborah Hustić, Davor Jadrijević, Ana Labudović, Goran Mahovlić, Mario Novoselec, Dominik Markušić, Mario Pavlić, Denis Pavlović, Damir Prizmić. 

Gosti: Yuri Landman (Nizozemska), Jari Suominen (Finska)

Kustosica: Deborah Hustić. 

Science Fiction New Parallel Worlds

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

  1. Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location