Username *
Password *
Remember Me

Eiffelov toranj je na vrhu liste kao najčešće fotografirana znamenitost, no više od trećine fotografija su potpuno identične; Burj Khalifa na višoj je poziciji nego Koloseum. Listu Top 30 znamenitosti, sastavljenu korištenjem podataka s Instagrama, predvodi pariška kultna znamenitost, a londonski Big Ben je na drugom mjestu. Burj Khalifa je češće fotografiran i fotografije su se dijelile više puta nego one rimskog Koloseuma. Neki su to od rezultata Sony Mobile istraživanja #XperiaNewPerspectives.

Colloseum 1 Achim Thomae
Mikael Buck, Big Ben, Sony Xperia XZ


Nagrađivani putopisni fotograf Lluís Salvadó savjetuje:
1. Igrajte se s bojama i sa svjetlinom, nevjerojatno je koliko drugačije može izgledati ista scena uz pomoć pametnih trikova kamere.
2. Ako se trudite dobiti originalnu fotografiju, poigrajte se s reflektirajućim površinama, poznata znamenitost može se transformirati uz pomoć malo vode.
3. Potražite ljepotu u arhitekturi oko vas, a ne samo u znamenitosti u cjelini. Fotografije strukture mogu imati umjetničku kvalitetu.
4. Isprobajte novu perspektivu i snimite neke fotografije s pozicije visoko iznad ili ispod objekta, ne bojte se eksperimentirati s kompozicijama.
5. Koristite ljude i njihove siluete kako biste stvorili osjećaj mjesta i vremena, igrajte se i s prisiljenom perspektivom (kreiranje optičke iluzije u kojoj se objekti pojavljuju viši, veći, udaljeniji ili bliži nego što zapravo jesu).

Colloseum 1 Achim Thomae
Mikael Buck, Eiffel Tower, Sony Xperia XZ

Sony Mobile udružio se s tri nagrađivana putopisna fotografa i opremio ih modelom Sony Xperia XZ da mogu posjetiti neke od vodećih znamenitosti i fotografirati ih iz novih perspektiva. Od fotografija Koloseuma pri slabom osvjetljenju do fotografija gužvi ispred Eiffelovog tornja bez mutnih kadrova, one pokazuju sve mogućnosti kamere Xperia XZ modela.

Svijet fotografije dramatično se promijenio tijekom posljednjeg desetljeća, a na to je najviše utjecala dostupnost i kvaliteta fotoaparata. Ta dostupnost postala je još naglašenija pojavom smartphonea – tehnologija unutar tih telefona s kamerom omogućava ljudima da usavrše svoje fotografske vještine, no, što je vrlo važno, fotografije su također dovoljno visoke rezolucije da se s njima može nešto učiniti - Scott Gray, Izvršni direktor Svjetske fotografske organizacije (WFO).

 

Colloseum 1 Achim Thomae

Colloseum 1 Achim Thomae

Colloseum 1 Achim Thomae
Lluís Salvadó, Alhambra, Sony Xperia XZ