Username *
Password *
Remember Me

Ryan Mario Yasin kupio je nećacima odjeću, no dok ih je posjetio, klinci su narasli: to je diplomantu londonskog fakulteta Royal College of Art dalo ideju da napravi robu koja raste. No, kako? Koristio je, ističe, plise, jer je za sada nemoguće raditi ovu odjeću s materijalom koji priželjkuje – a to su polimeri koji pamte oblik. Svi znamo da je plise genijalan u smislu dimenzija, rasteže se i skuplja, stoga je Yasin osmislio kolekciju, za sada samo prototip, robice koju mogu nositi bebe i djeca, rasteže se za 6 brojeva. Odnosno raste s njima te se konstantno prilagođava pokretu. Pritom je koristio tehnologiju kolegija Innovation Design Engineering, gdje se upoznao s konceptom odjeće i tekstila s područja aeronautike.

 

 petit pli ryan mario yasin design

Komadi koje je napravio su vodootporni i vjetro-otporni, no ovo je tek početak, trenutno dizajner ulaže u proizvodnju. S tekstilom je eksperimentirao kod kuće, kuhao ga i radio plise. Ovo je super ideja kako roditeljima u budućnosti olakšati budžet, pa makar i za vanjske komade poput jakni, skafandera i kaputa koji su u principu najskuplji. Ova bi inovacija mogla unaprijediti područje dječje mode koje je slučaj za sebe – na primjer u UK se tijekom 2016. bacilo oko 300 000 tona dječje robe. Ovaj projekt ima, dakle, i snažnu ekološku stranu.

 

 petit pli ryan mario yasin designpetit pli ryan mario yasin designpetit pli ryan mario yasin designpetit pli ryan mario yasin design