Username *
Password *
Remember Me

 

Međunarodna konferencija INTRANSLAW, koja se 12. i 13. listopada održava u Kongresnom centru Forum Zagreb, u fokus će postaviti utjecaj autonomnih automobila na zajednicu, promet i razvoj društva. Trenutna tehnologija preuzima mnoge funkcije upravljanja autom – na primjer Adaptive Cruise Control (kontrola brzine), pomoć držanja trake (Lane Keeping Assistance, LKA). Naime, korištenje samo-upravljajućih automobila ima više prednosti. Prije svega, prijevoz će postati vremenski učinkovitiji jer će osobe u automobilu umjesto vožnje moći obavljati druge stvari što će pozitivno utjecati na ravnotežu između posla i privatnog života, ali i na smanjenje prometnih gužvi što se predviđa kao posljedica upotrebe takvih automobila.

 

 auto


Potpuno autonomni automobili donose prednosti i za okoliš jer će takav način vožnje biti prihvatljiviji za okoliš, a omogućit će i osobama koje ranije nisu bile u mogućnosti voziti (npr. osobe s invaliditetom kojima su potrebna kolica, osobe starije životne dobi ili maloljetnici) da u potpunosti i samostalno sudjeluju u prometu. Dodatno, promet će postajati sve sigurniji jer će takvi automobili znatno smanjiti broj prometnih nesreća na cestama.
Međutim, premda će promet zbog automatizacije automobila postati znatno sigurniji, prometne nesreće se neće odjednom prestati događati - primjerice, softver koji se koristi u autonomnim automobilima može biti hakiran, što dovodi do novih pitanja koja se tiču sigurnosti i privatnosti. Dodatno, samoupravljajući automobili će u prometu sudjelovati s ne-autonomnim automobilima (s vozačem) i na taj će način doći do interakcije između ljudskih vozača i softvera na cesti, što će neizbježno dovesti do nesreća. Nedavne nesreće u koje su bili uključeni samo-vozeći automobili ukazuju na nedostatke tehnologije, a još je uvijek neizvjesno i jesu li vozači spremni prepustiti upravljanje automobilima softverskim sustavima kojima ne mogu upravljati. Također, ova je tehnologija u ovom trenutku još uvijek prilično skupa. Stoga, iako ovakvi automobili imaju brojne i značajne prednosti, preostaje nekoliko prepreka, i pravnih i praktičnih, koje je prvo potrebno riješiti.

 

 auto

 

Komentari (0)

There are no comments posted here yet

Komentiraj

Posting comment as a guest.
Attachment (0 / 3)
Share Your Location

Ova web stranica koristi (cookies) kolačiće za spremanje podataka o posjeti. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu pristajete na uporabu kolačića.