App tjedna / alergični na alergije

  Hrvatsko društvo za alergologiju i kliničku imunologiju Hrvatskog liječničkog zbora predstavilo je danas javnozdravstvenu akciju „Alergični na alergije“. Cilj akcije je sugrađanima koji pate od alergija olakšati probleme koji nastaju zbog izloženosti najraširenijem alergenu - ambroziji. Aplikacija Alergični korisnicima omogućuje da fotografiraju i prijave stanište ambrozije, koje će zatim biti prijavljeno nadležnoj jedinici lokalne i regionalne samouprave.

  ap tjedna alergicni2

   

  „Alergije pogađaju više od trideset posto stanovništva, a čak dvadeset i pet posto mladih ima neku od alergijskih bolesti, što znači da samo u Republici Hrvatskoj više od 1,2 milijuna ljudi pati od posljedica izloženosti alergenima“, naglasila je prof.dr.sc. Asja Stipić Marković, predsjednica Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju.

   

  Alergicni 01

   

  Ravnatelj Specijalne bolnice za plućne bolesti prim. Marinko Artuković, dr.med., podsjetio je kako je pelud ambrozije jedan je od najjačih poznatih alergena: „Na sluznicama dišnih organa pelud kod osjetljivih bolesnika može prouzročiti alergijsku reakciju. Klasični simptomi su primjerice crvenilo očiju, suzenje, začepljenje nosa, kihanje, kašalj, otežano disanje, astma i promjene na koži“.
  Korisnici pametnih telefona na Android i iOS platformama aplikaciju mogu besplatno skinuti i instalirati na svoje uređaje. Korištenje je iznimno jednostavno - dovoljno je da korisnik fotografira područje pod ambrozijom, a aplikacija će fotografiju s točnom geolokacijom ucrtati na kartu. Svaki korisnik aplikacije „Alergični“ koji prijavi deset lokacija dobiva poklon paket sponzora akcije, tvrtke JGL, s proizvodima Aqua Maris 4Allergy, Vizol S Allergy i Pantexol Repair.

   

  ap tjedna alergicni1ap tjedna alergicni3