App tjedna / Water Balance

  Ne kaže se uzalud da je voda izvor života. Na primjer, mozak se sastoji od 90% vode pa će prvi pokazati znakove iscrpljenosti i dehidracije. Ne, nisam obožavala biologiju u srednjoj školi, niti završila PMF. Nabavila sam novu aplikaciju! Water Balance je aplikacija koja olakšava praćenje unosa tekućine u organizam i pomaže nam da pratimo jesmo li je svakodnevno popili dovoljno.

  Pije dovoljno vode: Lahorka Cvitković

  ap tjedna waterbalance 2


  Meni je aplikacija zabavna i korisna. Preuzela sam je u Google Play Storeu i odmah povezala s Facebookom. Zatim sam unijela osobne podatke (nemojte tražiti taj screenshot jer ga nema - ipak sam žena pa ne mislim javno obznaniti svoju kilažu. Ako se netko pita, službena brojka je 59 kg). Nakon toga sam unijela broj popijenih čaša vode, čaja, soka i kave (bez brige, i alkohol je u ponudi ako vam je bitna kategorija). Na temelju unesenih podataka aplikacija je izračunala da dnevno trebam unijeti 2,2 litre tekućine. Jučer popodne sam bila na 66%, što i nije loše.

  ap tjedna waterbalance 1


  Da se razumijemo, ne zagovaram teoriju da se zdrave navike stvaraju uz pomoć aplikacija za smartphone. No, aplikacija poput ove može pomoći svima onima koji zaista ne unose dovoljno tekućine tijekom dana zato što podsjeća na unos vode i donosi niz zanimljivih činjenica o vodi i o tome koliko je važna za naš organizam. Dodatno je možete podijeliti s prijateljima, povezati s Facebookom i razmjenjivati rezultate te pratiti mjesečni i godišnji unos tekućine. Rezultate vam prikazuje na zgodan i vizualno pristupačan način.
  Ako vam se ne sviđa, nije jedina. Sva tri operativna sustava (Android, iOS i Windows Phone) nude niz besplatnih aplikacija koje pomažu pratiti hidrataciju organizma - na primjer, iDrated.

  ap tjedna waterbalance 3


  U idealnoj situaciji već imate naviku piti puno tekućine koju ste stekli u djetinjstvu - ja stvarno jesam pa pijem kao deva (hvala mama). Kod mene je funkcionirao edukativan pristup - ako piješ puno vode, imat ćeš ljepši ten, bit ćeš zdravija, brže ćeš narasti i postati velika (to je išlo u kombinaciji s povrćem koje mi nije dobro izgledalo, tipa špinata)... Ako kod vas nisu prolazile takve priče pa tijekom dana popijete tek čašu ili dvije ili ste na dvije litre kole, Water Balance vam može dobro doći da osvijestite tu činjenicu i počnete unositi više tekućine.

  ap tjedna waterbalance 4

  Naravno, važno je i koji tip tekućine pijemo. Jednom prilikom sam dobila zanimljiv savjet liječnika koji mi je otvorio oči - ako unosiš tri litre vode dnevno, "ispireš" elektrolite i minerale iz organizma, što opet nije dobro i može dugoročno štetiti. To me jako zbunilo, no imalo mi je smisla. Od tada hektolitre vode kombiniram s čajem i voćnim sokovima - moj tlak mi je stvarno zahvalan jer je opet kakav je uvijek i bio - prilično nizak.

  ap tjedna waterbalance 5


  Nemojte me držati za riječ, svaki organizam je individualan i ima svoje potrebe, no jedno je sigurno - trebamo piti dosta tekućine. Uz to što je neophodna za dobro funkcioniranje i uravnoteženost našeg organizma, voda je jedan od ključnih faktora za prekrasan ten, pogotovo ako imate suhu kožu. Uz skupe kreme i serume, najveću uslugu ćete si napraviti ako povećate unos vode. Ne vjerujete? Probajte pa javite vidite li efekt nakon mjesec dana.

  P.S. Ovaj tekst nema ambiciju biti stručan i predstavlja osobno mišljenje. Za više informacija upitajte svog liječnika ili ljekarnika i kako to već ide.

   

  ap tjedna waterbalance 6

  ap tjedna waterbalance 7