Cool projekti / Free Reading Zones

  Volite li čitati? Omiljena aktivnost brojnih ljubitelja dobre riječi je skutriti se negdje s dobrom knjigom, i to ne samo ljeti! Upravo to u fokusu ima FREZ (Free Reading Zones), hvalevrijedan projekt svjetskih izdavača, knjižnica, i ostalih organizacija koje se zalažu za promidžbu pismenosti i čitanja. U suradnji s državnim službama i privatnim sponzorima, FREZ pretvara javne i private prostore (parkove, bolnice, vlakove, autobuse, plaže, škole, trgove, hotele, fakultete) u zone u kojima su knjige dostupne za čitanje na svim uređajima (smartphone i tablet) odmah i besplatno.

  beaching reading

  - Živimo u svijetu u kojem više od 90 posto ljudi nije fakultetski obrazovano. U tom istom svijetu, stotine tisuća knjiga je dostupno samo malom dijelu populacije u najrazvijenim zemljama iako one mogu istovremeno biti dostupne svakom čovjeku na planeti. Zašto onda nisu? FREZ je pokušaj da se brišu nepotrebne granice i kreira svijet u kojem je pristup knjizi (u svakom obliku) pravo, a ne privilegija. Danas bolnica u Houston-u. Sutra zračna luka u Njemačkoj. Prekosutra škola u Zambiji. Zašto ne i plaža u Hrvatskoj - izjavila je direktorica projekta Mirela Rončević, urednica i književna kritičarka iz New Yorka. 

  Misija FREZ-a je da se maksimalno iskoristi potencijal digitalne knjige koja u istom trenutku može biti dostupna svakom čitatelju bilo gdje na svijetu. Glavni partneri FREZ-a su često gradske knjižnice: osoba treba samo biti u zoni i skinuti  besplatnu reading aplikaciju na tablet ili smartphone. Nakon toga čitati se može online ili offline. Kad se napusti free reading zona, čitanje se može nastaviti bilo gdje ako je osoba član gradske knjižnice.

  DSCF9106m

  Trenutno se kolekcija sastoji od stotinjak tisuća knjiga na nekoliko jezika (za odrasle i djecu, za razonodu i obrazovanje) od poznatih svjetskih izdavača, a ponuda raste iz tjedna u tjedan. Najviše knjiga je na engleskom jeziku, ali sve ih je više na svim ostalim svjetskim jezicima. Direktorica projekta je Mirela Rončević, urednica i književna kritičarka iz New Yorka, kao i glavni urednik portala No Shelf Required. Na projektu FREZ Mirela Rončević surađuje sa Izraelskom firmom, Total Boox, koja ustupa korištenje reading aplikacije u svim zonama.

  sony