FIRST ALL FEMALE SPACEWALK // danas astronautkinje Christina Koch & Jessica Meir imaju poseban izlazak!

  Kad je NASA prije pola godine najavila prvu žensku ekipu koja će izaći u svemir, odijela nisu bila spremna. Nakon najave shvatili su da im nedostaje još jedan skafander, jer imaju samo jedan! Izlazak je prolonigan, do danas. Ovaj petak je poseban, jer astronautkinje Christina Koch & Jessica Meir imaju savršeni izlazak: To je prva samo ženska ekipa koja izlazi na 6 i pol satnu misiju, na International Space Station (gdje borave već nekoliko mjeseci). Nakon što je NASA napravila još jedno odijelo, sve je spremno. Iako, još uvijek je djelovanje boravka u svemiru na žensko tijelo, nedovoljno istraženo, komentirala je za NY Times Mary Robinette Kowal, autorica knjige Lady Astronaut.

  1200px International Space Station after undocking of STS 132

  - Činjenica: od 650 ljudi koji su bili u Svemiru, samo 65 su žene - istakula je Mary. - Žene i muškarci imaju, što je samo dio različitosti, drugačiji uzorak znojenja. Na Zemlji su stvari drugačije te neke stvari možemo otkriti samo dok osoba boravi gore na Stanici. Tamo astronauti nose i odjeću koja ih hladi, odnosno grije, ali je sve to napravljeno za muško tijelo. Sada će se vidjeti kako sve skupa utječe na žensko tijelo. Nekada se mislilo da žene teže podnose stres i ograničene uvjete, no istraživanja su to opovrgnula. Primjer su John Glenn, prvi Amerikanac u orbiti i Jerrie Cobb, prva u timu First Lady Astronaut Trainees. Glennov test stresa bio je 6-satno sjedenje u mračnoj sobi. Za to vrijeme pisao je poeziju jer ga je to smirivalo. Jerrie je plutala u sensory deprivation tanku. Bila je tamo 9 sati i 40 minuta, potpuno mirna i tiha. Na kraju nije Jerrie prekinula testiranje, već osoblje - .

  1200px International Space Station after undocking of STS 132

  Također je objavljeno da godinama žene u Air Forceu nisu letjele jer njihovo tijelo nije toleriralo snagu akceleracije, no na kraju su shvatili da G-odijela nisu naprosto pasala jer su senzori bili na krivim mjestima. Na kraju, kad su dobile odijelo po ženskoj mjeri, rezultati su bili izvrsni.

  Odijela za astronaute su pomalo zastarjela te NASA radi na novom dizajnu i tehnologiji. Povod im je i povratak na Mjesec, koji planiraju za 2024. godinu. Naravno, uz ženski tim! Live prijenos prati ovdje!

  1200px International Space Station after undocking of STS 132