GOOGLE_life // je li moguće nešto izbrisati s tražilice... na primjer, o sebi?

  Zapravo je, ali teško – britanski je sud neki dan naložio kompaniji Google da izbriše određene informacije o čovjeku koji je prije desetak godina bio osuđen radi kriminalnog djela, stoga želi da ona sada nestane s tražilice. Sud se u ovom slučaju poziva na legalno Pravo na zaborav (The Right to be Forgotten) koje stoji u EU General Data Protection Regulation, novom setu pravila koje daje ljudima veća prava na privatnost i kontrolu informacija o sebi te pravo da maknu stare i nebitne osobne informacije s neta, odnosno tražilice. Google se u početku bunio protiv Prava na zaborav, jer oni forsiraju apsolutno sve informacije dostupne svima, no morao se složiti s odlukom Suda, objavio je The Guardian. Čovjek s početka priče dobio je što je želio – Google će njegove određene rezultate maknuti s tražilice (brisanje same informacije mora tražiti na drugim adresama).

  matrix dots

  Odluka suda je presedan koji će omogućiti ljudima veća prava nad osobnim informacijama koje kolaju internetom, a da ih uopće nismo niti svjesni. Naravno, nije sve tako crno-bijelo, jer Google je već imao slične zahtjeve, odbio je izbaciti s tražilice neke info o čovjeku, jer je zaključeno da su informacije važnije za društvo. Čovjek je također imao kriminalni dosje.

  I dok se neki bore s brisanjem važnih stvari, jednog dana možda krene lavina brisanja – loših stylinga i koma šminke. Nekad smo gledali stare fotke i smijali se kombinacijama, sada smo svi skupa online, a s vremenom i to će nam postati komično, barem izgled. Bilo bi dobro imati neku aplikaciju za brisanje s tražilice i s interneta, koju bismo koristili kako se trendovi mijenjaju! Naravno da možemo direktno u social aplikacijama izbrisati fotke i info, no većina toga bez obzira na brisanje ostaje na netu i tražilica će je iskopati. 

  Uz sve te Facebook drame u posljednje vrijeme i priče o zaštiti podataka u zadnje vrijeme, očito je da će se neke stvari morati promijeniti.

  matrix dots