INOVACIJE / hrvatski start-up Bike2Lock

  Znate onaj moment kad negdje u gradu ostavljate bicikl solo, a usput se bojite hoće li dobiti noge? Upravo tome na kraj žele stati Natko Bošnjak (27), Slaven Pokrivko (28) i Antonio Filipović (27) iz Zagreba projektom „Bike2Lock“. To je inovativni sigurnosni sustav čija je namjena zaključavanje bicikala na javnim površinama.

   

  bike nyc
  Sarah Wilson stalno se vozika  


  Brojne europske zemlje promoviraju i njeguju kulturu vožnje bicikala, ali se istovremeno susreću s problemom krađe i oštećenja bicikala. Primjerice, Nizozemska je zemlja gdje je registrirano 16 milijuna bicikala, a od toga ih se godišnje ukrade čak oko 4 milijuna (20%). Slična je situacija i u zemljama poput Njemačke, Belgije i Norveške. Naša je ideja prvotno bila usmjerena na rješavanju problema krađe i zaštite bicikala na javnim površinama te se je iz nje razvio cijeli „Bike2Lock“ pametni sustav - Slaven Pokrivko, jedan od inovatora.

   

  Bike2Lock3


  Hrvatski start-up projekt izabran je da izlaže svoj inovativan proizvod „Bike2Lock“ pred 15 000 vodećih svjetskih investitora i sudionika AIM-a - godišnjeg investicijskog susreta u Dubaiu. Sustav omogućava parkiranje bicikla te njegovo sigurnosno zaključavanje, te štiti od krađe najvažnije djelove bicikla.

  Naime, svaki bicikl ima svoju „parking kapsulu“ koja se po ostavljanju bicikla i po aktivaciji sustava zaključava. Prava vrijednost proizvoda je u softwerskom rješenju koje je implementirano u sigurnosni sustav „Bike2Lock“-a. Solarno napajanje cijelog sustava u prvoj fazi osigurava video nadzor i rasvjetu, a u slijedećoj fazi projekta namijenjeno je za punjenje električnih bicikala. Pametni sustav povezan je s aplikacijom na mobilnim telefonima koji sve kontrolira i šalje informacije korisnicima.

   

  Bike2Lock3

  Godišnji investicijski susret u Dubaiu omogućit će im da prezentiraju svoj proizvod prema 15000 svjetskih investitora i sudionika.

  Sretni smo što smo jedini startup iz Hrvatske koji sudjeluje na ovom najvećem svjetskom investicijskom forumu, osim glavne nagrade koju bi voljeli osvojiti smatramo da će nam networking koji tamo ostvarimo uvelike pomoći u daljnjem razvoju ovog projekta. Posebno nas veseli i činjenica da možemo istaknuti Hrvatsku i grad Zagreb kao mjesto odakle smo započeli cijeli ovaj projekt - Natko Bošnjak.

  bike nyc
  Gadling.com