NEW EUROPE 100 // inovacije su TIMSKI RAD

  New Europe 100 mreža je inovatora iz Srednje i Istočne Europe (CEE), koji se svake godine upisuju na listu. Cilj projekta je izgraditi mrežu inovatora u regiji koji će jedni drugima biti potpora te tako potaknuti razvoj. Stotinu najinovativnijih pojedinaca i timova, koji se ove godine priključuju mreži New Europe 100, predstavljeni su 23. studenog u Sofiji. Regionalni inovatori mreže New Europe 100 istovremeno su organizirali događanja u Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj.

  Mapa mreze New Europe 100 cr


  - Prosperitet ovisi o mogućnosti surađivanja. To je zato što jedino zajedničkim radom možemo omogućiti da naš učinak bude trajan. Iz tog razloga mreža New Europe 100 povezuje najuspješnije digitalne poduzetnike, aktiviste i javne djelatnike u CEE regiji. Zaklada Res Publica s partnerima želi olakšati njihovu interakciju kako bi njihovi individualni uspjesi postali dio veće globalne priče - rekao je Wojciech Przybylski, predsjednik Zaklade Res Publica i inicijator projekta.


  Ove su godine na listi New Europe 100 i četiri hrvatska predstavnika. Među laureatima su Nenad Bakić, opinion leader u javnim raspravama o gospodarskom, digitalizacijskom i europskom razvoju jedinstvenog tržišta te Matija Žulj koji poljoprivrednicima pomaže ostvariti održivu, resursno učinkovitu i profitabilnu proizvodnju.

  1. Nenad Bakić, STEM Revolution
  2. Dominik Tomičević, Memgraph
  3. Yazeed Kawther, Stevica Kuharski, Locodels
  4. Matija Žulj, Agrivi


  Ovo je već četvrta lista New Europe 100. - Fokus ovogodišnjeg izdanja bio je na “timskom radu”. Kako bi inovatori postali održivi pokretač rasta digitalne ekonomije trebaju djelovati u mrežama kontakata i regionalne suradnje. Globalni uspjeh naše regije može biti potpomognut koordinacijom tehnoloških napora, dijeljenjem znanja i iskustava, kao i zajedničkim poticanjem interesa Srednje i Istočne Europe kao regije pogodne za rastuće inovacije s velikim ambicijama i povećanjem otvorenosti za eksperimentiranje i poduzimanje hrabrih rizika od strane poduzetnika - rekla je Marta Poślad, voditeljica odjela Javne politike i odnosa s Vladom za Srednju i Istočnu Europu u Googleu.


  Cilj mreže New Europe 100 je pružiti potporu inovacijama u Srednjoj i Istočnoj Europi otkrivši lidere pozitivne promjene. Projekt je nastao u organizaciji Zaklade Res Publica, Googlea, fonda International Visegrad Fund i Financial Timesa u suradnji s brojnim drugim institucijama i partnerima iz Srednje i Istočne Europe.