Pharmacy to go! / medicinski gadgeti

  Kako tehnologija ide naprijed, tako postoji sve više aparata iliti naprednih gadgeta, od kojih se brojni mogu povezati i s računalom (radi prijenosa informacija, lakše izrade statistike) uz pomoć kojih si u udobnosti doma s lakoćom možemo mjeriti tlak, šećer i ostalo, što nam naravno uvelike olakšava praćenje stanja organizma, preventivu... Naime, ljudi se u ljekarni svakodnevno raspituju u vezi tlakomjera, glukometra, električnog inhalatora i ili nekog drugog uređaja koji im je preporučio liječnik, ističe magistra Martina Šepetavc iz Farmacije. - Također, sve je više upita i od strane osoba koji žele imati jedan od navedenih uređaja zbog preventivnih razloga, pa si povremeno žele prekontrolirati krvni tlak ili vrijednost glukoze u krvi - . U ovoj temi obuhvatili smo baratanje novim gadgetima, kako mjeriti tlak, inhalirati djecu i odrasle, mjeriti šećer u krvi...

  Farmacia - koja je najbliža?

   phtogo gadgeti opn

  Edukacija je neophodna
  - Interes za posjedovanjem jednog takvog aparata su i brojne javnozdravstvene akcije koje se odvijaju više puta godišnje pod pokroviteljstvom raznih institucija kao što je npr. Zavod za javno zdravstvo, a vezane su uz Svjetski dan borbe protiv dijabetesa ili Svjetski dan srca. Očito je sve skupa rezultiralo edukacijom građanstva o potrebi preuzimanja odgovornosti za vlastito svoje zdravlje - . Ne smijemo zaboraviti da su krvožilne bolesti vodeći uzrok smrti u našoj zemlji, a da se jednostavnom kontrolom krvnog tlaka može na vrijeme reagirati i spriječiti daljnji razvoj bolesti.

  phtogo gadgeti 5

  Samokontrola i prevencija
  Isto se odnosi i na povremene kontrole glukoze u krvi kako bi se uočio poremećaj koji se naziva intolerancija glukoze, a prvi je znak da u budućnosti možemo razviti dijabetes koji može razviti brojne komplikacije u organizmu.
  Kako smo okruženi brojnim reklamama u svim medijima koji nas pozivaju na kupnju raznih medicinskih uređaja u svrhu samokontrole, pokušat ćemo u najkraćim crtama pojasniti zašto je važno kupovati ove uređaje na mjestima gdje rade stručne osobe, zdravstveni radnici magistri farmacije i farmaceutski tehničari koji će pomoći izabrati uređaj koji je namijenjen upravo vašim  potrebama i vašem zdravstvenom stanju.

  phtogo gadgeti 3

  Tlakomjeri
  Kontrola tlaka kod kuće važna je ukoliko se ubrajate u jednu od skupina s povišenim rizikom za razvoj krvožilnih bolesti, a to su pušači, muškarci stariji od 55 godina, žene iznad 65 godine života, ako vam je ukupni kolesterol iznad 6,5 mmol/l, ako ste dijabetičar ili ste u obitelji neposrednih krvnih srodnika imali ranu pojavu krvožilnih bolesti. Poneki pacijenti još uvijek znaju tražiti tlakomjere sa živom pa se nerijetko iznenade kada dobiju odgovor da se takva vrsta tlakomjera više ne proizvodi i da su ih zamijenili digitalni tlakomjeri. Pripadnici starije generacije su nepovjerljivi prema digitalnim tlakomjerima i vrijednostima koje oni pokazuju ali nemaju razloga za zabrinutost jer treba uvijek tražiti tlakomjere koji su klinički validirani. Oznaka klinički validiran označava da je točnost tlakomjera utvrđena kliničkim ispitivanjima i izmjerene vrijednosti daju točnu vrijednost krvnog tlaka u trenutku mjerenja.

  phtogo gadgeti 4

  Digitalni tlakomjeri se mogu podijeliti u dvije velike skupine - tlakomjeri za zapešće i tlakomjeri za nadlakticu. Koju vrstu izabrati?
  Tlakomjeri za zapešće se preporučuju mlađim osobama i osobama srednje dobi gdje još uvijek nisu izražene aterosklerotske promjene na krvnim žilama dok se tlakomjeri za nadlakticu preporučuju starijim osobama i svima koji već imaju dijagnosticirane kardiovaskularne bolesti. Digitalni tlakomjeri imaju ugrađene nove tehnologije koje omogućavaju da se manšeta tlakomjera napuhuje odnosno pritišće korisnika točno onoliko koliko je potrebno. Sustav kontrole jačine stiska manšete omogućuje optimalnu brzinu i stisak čime je zajamčeno da će postupak mjerenja krvnog tlaka biti ugodan za korisnika. Ova vrsta tehnologije se naziva Intellisense i sastavni je dio tlakomjera japanskog proizvođača Omron, a tlakomjeri ovog proizvođača mogu detektirati i nepravilan rad srca.

  phtogo gadgeti 2 

  Njemačka tvrtka Hartmann ima u svojim uređajima Tensoval duo control tehnologiju koja kombinira oscilometrijsku metodu mjerenja s metodom Korotkoff koju koriste liječnici. Iznimno su jednostavni za upotrebu i jamče najvišu razinu točnosti te su prikladni u slučaju šumova na srcu i nekoliko vrsta poremećaja srčanog ritma.
  Točnost i preciznost tlakomjera tvrtke Microlife dokazana je brojnim kliničkim testiranjima po protokolu Britanskog društva za hipertenziju. Njihova pouzdanost postiže se vrhunskom tehnologijom (MAM) koja omogućuje tri uzastopna mjerenja te kao rezultat prikazuje prosječnu vrijednost. Pomoću posebne tehnologije (PAD) tlakomjer Microlife može detektirati nepravilan rad srca.

  phtogo gadgeti 9

  Prije početka korištenja bilo koje vrste tlakomjera, važno je slijediti određene preporuke:
  •    Ne uzimajte kofein alkohol ili duhanske proizvode barem 30 minuta prije mjerenja krvnog tlaka.
  •    Ako imate nagon na stolicu ili mokrenje, obavite to prije mjerenja krvnog tlaka.
  •    Prije samog mjerenja odmorite 3-5 minuta. Prilikom mjerenja nemojte razgovarati.
  •    Sjednite u udoban položaj, nemojte prekrižiti natkoljenice ili gležnjeve, naslonite se leđima na naslon.
  •    Zasučite visoko rukav na ruci na kojoj ćete mjeriti tlak, postavite ruku u razini srca na stol i mirujte.
  Također je potrebno slijediti i protokol pravilnog mjerenja tlaka:
  •    Postavite manšetu oko nadlaktice, ne prejako, toliko da ispod nje možete staviti vršak prsta. Budite sigurni da je donji rub manšete 2,5 cm iznad lakatne jame.
  •    Uključite uređaj.
  •    Manšeta će se početi napuhavati nakon pritiska na odgovarajuću tipku. Nakon što je manšeta napuhana, automatski mehanizam će polako smanjivati pritisak.
  •    Kako se manšeta polagano prazni, promatrajte ekran kako biste očitali vrijednosti tlaka. Na ekranu se na kraju mjerenja ispisuju obje vrijednosti, sistolički i dijastolički tlak.
  •    Zapišite izmjerene vrijednosti, prvo sistolički, a potom dijastolički tlak. (npr. 120/80)
  •    Pritisnite tipku za potpuno ispuštanje zraka iz manšete.
  •    Ako želite ponoviti mjerenje, pričekajte 2-3 minuta prije ponovnog napuhavanja manšete. 

  phtogo gadgeti 8

  Važno je upozoriti i da jedna izmjerena vrijednost koja prelazi 140/90 mm Hg ne znači da imate hipertenziju!
  U tom slučaju ljekarnik će preporučiti da provjeravate vrijednost krvnog tlaka svakodnevno u otprilike isto vrijeme kroz 7 dana i da zapisujete vrijednosti. Ukoliko su vrijednosti bile uglavnom povišene, s dnevnikom samokontrole treba otići liječniku na daljnje postupanje što ne znači da to automatski znači propisivanje lijeka na recept nego je moguće uvođenje nefarmakoloških mjera o kojima će vas savjetovati i ljekarnik.
  Smanjeni unos soli u organizam, ograničeni unos kofeina, povećana tjelesna aktivnost, unos vode u dovoljnoj količini od 1,5 l vode dnevno, smanjenje prekomjerne tjelesne težine i prestanak pušenja će znatno pridonijeti da se vrijednosti krvnog tlaka normaliziraju. 

  phtogo gadgeti 7


  Glukometri
  Prevalencija dijabetesa u Hrvatskoj je oko 9%  (oko 400.000 ljudi) ali većina oboljelih (oko 40%) još uvijek nije dijagnosticirana. Pojavnost dijabetesa se povećava sa starenjem stanovništva te s porastom standarda i industrijskim napretkom zemlje.
  Poremećena tolerancija glukoze tzv. predijabetes traje 10-12 godina prije nego se postavi dijagnoza dijabetesa, a ujedno je to i razdoblje kada nastaju makrovaskularne komplikacije u obliku ateroskleroze, oštećenja krvnih žila i sužavanja njihovog lumena (promjera). Prevencija i samokontrola kod osoba koje imaju rizične faktore stoga je važna jer znatno doprinosi smanjenju nastanku komplikacija koje donosi dijabetes.

   phtogo gadgeti 11

  Samokontrola, tj. mjerenje glukoze u krvi potrebno je u osoba starijih od 45 godina, muškaraca (veći udio dijabetičara nego u žena), osoba s BMI većim od 25, povećanim opsegom struka (više od 80 cm za žene i 94 cm za muškarca), hipertoničara, žena koje su imale gestacijski dijabetes (u trudnoći), žena koje su rodile djecu težu od 4 kg, žena s policističnim jajnicima i osoba s pozitivnom obiteljskom anamnezom kod krvnih srodnika.

  Kako izabrati glukometar i kako pravilno izmjeriti šećer u krvi?
  Glukometar je uređaj namijenjen mjerenju glikemije odnosno koncentracije glukoze u plazmi i danas je neizostavni dio opreme za samokontrolu dijabetičara kao i za samokontrolu osoba s rizičnim faktorima. Današnji glukometri funkcioniraju na principu tzv. glukoznog biosenzora ugrađenog u dijagnostičku testnu trakicu glukometra. Biološki aktivni sloj tog senzora sadrži enzim glukoza-oksidazu s kojim reagira glukoza iz uzorka periferne krvi. Ta kemijska reakcija pomoću transduktora pretvara se u izlazni signal u obliku električne struje između dviju elektroda biosenzora.

  phtogo gadgeti 12

  Većina glukometara može se spojiti na računalo koje će prikazati prethodno pohranjene podatke glikemije i prikazati ih u obliku krivulja glikemijskih profila koje su naročito korisne liječnicima za kontrolu liječenja dijabetičara.

  Pravilna procedura kod samokontrole glukoze u krvi je sljedeća:
  •    Pranje ruku toplom vodom i sapunom te temeljito sušenje papirnatim ručnikom.
  •    Izvadite test traku iz kutijice i umetnite u glukometar koji će se automatski uključiti.
  •    Ubodite se lancetarom u jagodicu prsta i pričekajte da se oblikuje kapljica krvi.
  •    Dotaknite kapljicom krvi vrh test trake koja je umetnuta u glukometar i pričekajte da trakica povuče dovoljnu količinu krvi što će signalizirati zvučni signal.
  •    Nakon toga počinje odbrojavanje koje u većine uređaja traje 5 sekundi nakon čega se na zaslonu glukometra pojavi izmjerena vrijednost.
  •    Zabilježite vrijednost u dnevnik samokontrole. 

   phtogo gadgeti 14

  Vrijednost glukoze u krvi izmjerene natašte treba se kretati između 4,2-6,0 mmol/l za osobe od 20-30 godina te od 4,4-6,4 mmol/l za osobe starije od 30 godina.  Postprandijalne vrijednosti, tj. vrijednosti 2 sata nakon obroka trebaju biti manje od 7,8 mmol/l. Navedene vrijednosti za trudnice ne vrijede nego za njih vrijedi kriterij od 4,2-5,1 mmol/l.

  Sve što je više od tih vrijednosti kod trudnice se smatra gestacijskim dijabetesom koji zahtijeva uvođenje nefarmakoloških mjera koje će preporučiti liječnik i ljekarnik te iznimno, ukoliko ove mjere neće dati rezultata, uvođenje terapije inzulinom do kraja trudnoće.
  Nefarmakološke mjere kod osoba koje se ubrajaju u rizične skupine će preporučiti svaki ljekarnik, a one uključuju prilagođavanje prehrane, povećanje fizičke aktivnosti na 30 min 5 puta tjedno, prestanak pušenja, smanjenje unosa soli i alkohola. Usvajanje zdravog načina života i provođenje nefarmakoloških mjera u rizičnoj skupini može odgoditi ili čak spriječiti pojavu dijabetesa tako da je samokontrola glukoze u krvi vrlo bitan faktor u tih osoba.

   phtogo gadgeti 15

  Inhalatori
  Namijenjeni su osobama koje imaju zdravstvenih tegoba sa dišnim putevima kao što su primjerice astma, bronhitis, KOPB, sinuitis, rinitis, blaga astma, alergija ali isto tako i obična prehlada. Mogu se koristiti već u djece stare 6 mjeseci jer većina modela u svojoj opremi sadrži maskicu za djecu, a najviše upita za ovom vrstom uređaja ima od jeseni pa kroz cijelo zimsko razdoblje.

  Važna napomena kod korištenja inhalatora je da se u njih ne smiju stavljati eterična ulja!

   phtogo gadgeti 6

  Iznimno su korisni u prehlade kod male djece kada se primjenjuje inhalacija s fiziološkom otopinom, a u određenih bolesti u fiziološku otopinu se dodaje doza lijeka koji je propisan od strane liječnika (najčešće salbutamol, ipratropij i deksametazon). Kod aplikacije lijekova vrlo je važno na koju veličinu čestica će ih inhalator raspršiti jer ovisno o veličini čestica lijek će dublje ili pliće doprijeti u dišne puteve. Čestice veće od 10 mikrona ulaze samo u gornje dišne puteve, čestice manje od 10 mikrona dopiru do traheobronhijalnog dijela dok do alveola dopiru samo čestice koje su manje od 1 mikrona. Obzirom na to koji dio dišnih puteva je potrebno tretirati prema tome se treba voditi prilikom odabira pri kupnji inhalatora o čemu će vas  savjetovati ljekarnik.

  Razlikujemo dvije velike skupine inhalatora - kompresorske i ultrazvučne.
  Kompresorski inhalatori imaju u svom sastavu tzv. klip koji komprimira vanjski i unutrašnji zrak u inhalatoru koji zatim djeluje na tekućinu (fiziološku otopinu i/ili odgovarajući lijek) i miješajući tekućinu s komprimiranim zrakom stvara aerosol.
  Ultrazvučni inhalator radi isto, no umjesto klipa to postiže pomoću ultrazvuka.

   phtogo gadgeti 13

  Glavna prednost kompresorskih inhalatora je što mogu koristiti lijekove u vodenoj i uljnoj otopini za razliku od ultrazvučnih koji ne mogu koristiti lijek u uljnoj otopini. Inhalacija kompresorskim inhalatorom traje 10-15 min, a ultrazvučnim kraće, do pet minuta. Jedini nedostatak kompresorskih inhalatora je što su malo bučniji za razliku od ultrazvučnih koji su skoro nečujni.

  Postoje inhalatori koji su oblikom primjereni djeci jer imaju oblik igrački tako da sam proces inhalacije djeca dožive kao igru i lakše ih je animirati da pristanu na inhalaciju. Kada se odlučite za kupnju bilo koje vrste inhalatora važno je da uz njega kupite fiziološku otopinu te špricu i iglu pomoću kojih ćete aplicirati određeni volumen fizološke u inhalator.

  Na kraju ovog pregleda najčešće traženih uređaja u ljekarnama treba napomenuti da su ljekarne mjesta u kojima ćete dobiti savjet stručnog zdravstvenog radnika kako točno koristiti uređaj i da ćete dobiti potvrđeni garancijski list uz adresu ovlaštenih servisa ukoliko se za to ukaže potreba. 

   phtogo gadgeti opn